DIY: Κρύσταλλος από...Αλάτι

Γεια σας! 


Είμαι η Κατερίνα και σήμερα θα σας δείξω πώς να φτιάξετε κρυστάλλους με χοντρό θαλασσινό αλάτι (salt crystals). Η τεχνική χρησιμοποιείται αρκετά τα τελευταία χρόνια και είναι παρόμοια με την τεχνική με Βόρακα (borax), με την μόνη διαφορά ότι το χοντρό αλάτι υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι, και αν όχι, είναι πανεύκολο να το βρείτε αφού υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, είναι πιο ασφαλές στην χρήση, και ιδανικό και για παιδιά.




Τι κάνει μοναδικούς τους κρυστάλλους από αλάτι; Μα φυσικά το ότι μπορείτε να τους φτιάξετε σε ότι μέγεθος, σχήμα και χρώμα θέλετε! 

Να επισημάνουμε ότι αυτή η χειροτεχνία είναι κατάλληλη και για παιδιά αλλά με επίβλεψη αφού στα εργαλεία περιλαμβάνεται πιστόλι θερμόκολλας. Είναι μια κατασκευή που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει την λεπτή κινητικότητα.




----



Υλικά που θα χρειαστείτε:

•Χοντρό θαλασσινό αλάτι
•Χρώματα ζαχαροπλαστικής
•Νερό
•Δοχείο (ιδανικά γυάλινο ή πλαστικό μπολ)
Βάση για τον κρύσταλλο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπάκι από βάζο καφέ)
•Πιστόλι θερμόκολλας και στικς κόλλας
•Τσιμπιδάκι
•Πινέλο
•(Προαιρετικά) Ολογραφική σκόνη νυχιών






----




ΒΉΜΑ 1:


Πάρτε ένα δοχείο και προσθέστε μέσα 2-3κ.γ. χοντρό αλάτι και περίπου 2-3 δάχτυλα νερό. (Οι αναλογίες αλλάζουν ανάλογα το μέγεθος του δοχείου. Υπολογίστε 1 μέρος αλάτι, 2 μέρη νερό.) Έπειτα προσθέστε όσο και όποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλετε (όσο περισσότερο, τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα του κρυστάλλου), και ανακατέψτε καλά να λιώσει το αλάτι. Αφήστε το μπολ ξεσκέπαστο στην άκρη πάνω σε χαρτί κουζίνας μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό και να αρχίσουν να αναπτύσσονται οι κρύσταλλοι. Για γρηγορότερη ανάπτυξη, αφήστε το δοχείο μπροστά από ένα παράθυρο με απευθείας ηλιακό φως.






ΒΉΜΑ 2:


Αφού οι κρύσταλλοι είναι έτοιμοι, αφαιρέστε τους προσεκτικά από το δοχείο. Θα χρειαστείτε τα μεσαία και μεγάλα κομμάτια.




Πάρτε αρχικά δυο μεγάλα, επίπεδα κομμάτια λαι κολλήστε τα στην βάση. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε το σχήμα και μέγεθος που θέλετε να βγει ο τελικός κρύσταλλος. Αφού κρυώσει η κόλλα, καθαρίστε προσεκτικά ώστε να φύγουν τυχόν μικρα κομμάτια αλατιού.



Στην συνέχεια, πάρτε με το τσιμπιδάκι ένα ένα τα μεγάλα κομμάτια και κολλήστε τα στα επίπεδα κομμάτια. Για καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέτετε κόλλα στο κάθε κομμάτι αντί για την βάση. 



Έπειτα, κολλήστε προσεκτικά και μερικά μικρότερα κομμάτια ώστε να δώσετε πιο έντονο σχήμα στον κρύσταλλο. Καθαρίστε πάλι καλά με το πινέλο.





ΒΉΜΑ 3:


Τέλος, αν θέλετε μια έξτρα δόση "μαγείας", περάστε τον κρύσταλλο με λευκή ολογραφική σκόνη νυχιών για έξτρα γυαλάδα και ιριδίζον εφέ. Καθαρίστε καλά με το πινέλο να φύγει το περίσσευμα σκόνης. Αν θέλετε μπορείτε να κλείσετε τον κρύσταλλο μέσα σε προθήκη πλέξιγκλας για να προφυλάσσεται από υγρασία και χτυπήματα.





----



Και ο κρύσταλλος είναι έτοιμος!






----




Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2023

0 Σχόλια