Βόλτα στην Αθήνα: Ο Κρίνος

Γεια σας!


Είμαι η Κατερίνα και σήμερα σας ετοίμασα ένα πολυαγαπημένο άρθρο που ήθελα να γράψω εδώ και καιρό. Ο λόγος φυσικά για το περίφημο, ιστορικό λουκουμαντζίδικο της Αιόλου, τον Κρίνο!



Ο Κρίνος άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1923 στην οδό Αιόλου 87 στην καρδιά της Αθήνας. Ο Μηνάς Κασιμάτης αγόρασε τον χώρο από τον Σταμάτη Κρίνο, τον φαρμακοποιό. Πριν "γεννηθεί" το διάσημο ζαχαροπλαστείο, ο χώρος στέγαζε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας.


-----


Κάνοντας μια ημερήσια οικογενειακή βόλτα στην Αθήνα, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον Κρίνο στον οποίο πήγα για πρώτη φορά (οι γονείς μου είχαν ξαναπάει στο παρελθόν). Λόγω συγγένειας με τον Μηνά Κασιμάτη (αδερφός του προ-προπαππού μου, Αντώνη Κασιμάτη), άκουγα πολλές ιστορίες από την μητέρα μου όλα αυτά τα χρόνια για τον Κρίνο αλλά και τον ίδιο τον θείο Μηνά, για το πώς έφερε τα πρώτα Μικρασιατικά γλυκά στην Ελλάδα το 1923, για τις φιλανθρωπίες του και πολλά άλλα.

Αυτό με έκανε να θέλω να επισκεφθώ το λουκουμαντζίδικο, να δοκιμάσω επιτέλους τους διάσημους δαχτυλιδένιους λουκουμάδες του, να δω τις παλιές φωτογραφίες και να κινηθώ στον χώρο που κάποτε περπατούσε και ο ίδιος.


Σαν πρώτη εικόνα, δεν μπορείς παρά να παρατηρήσεις το takeaway κομμάτι του μαγαζιού από όπου μπορείς απλά να πάρεις ότι θες και να το φας έξω ή στο σπίτι σου. 

Όμως η μαγεία είναι μέσα στο κτίριο, εκεί που μπορείς να κάτσεις χαλαρά να απολαύσεις τους λουκουμάδες σου στις παλιές ξύλινες καρέκλες, και να χαζεύεις τις όμορφες λεπτομέρειες του μαγαζιού.


Η ιστορία του χώρου βρίσκεται απομνημονευμένη σε όλους τους τοίχους. Παλιές φωτογραφίες του Μηνά Κασιμάτη, του μαγαζιού και της παλιάς Αθήνας, ακόμα και τα συμβόλαια αγοράς του κτιρίου και παλιές λίστες φαρμάκων του Φαρμακείου του Σταμάτη Κρίνου ως τιμητικό στοιχείο, πράγμα που το εκτίμησα πολύ και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.





Κάτι ακόμα που μου κέντρισε την προσοχή ήταν η παρουσία της προ-προγιαγιάς μου σε μία από τις φωτογραφίες του μαγαζιού (δεξιά στην φωτογραφία των εγκαινίων). 


Φυσικά, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσεις το θεαματικό, ψηλό ταβάνι με την πανέμορφη, κλασσικής γραμμής τοιχογραφία και παλιά φώτα.


Αν μη τι άλλο όμως, την παράσταση την κλέβουν τα γλυκά τους, ειδικότερα οι αεράτοι λουκουμάδες με την τρύπα με μέλι και κανέλα (ή με σοκολάτα), οι οποίοι ήταν ότι πιο νόστιμο και αφράτο έχω φάει ποτέ σε λουκουμάδες. 

Περιττό να αναφέρω ότι είναι ολόιδιοι όπως παλιά (επιβεβαιωμένο από τους γονείς μου). Όλη η διαδικασία είναι self-service. Παραγγέλνετε ότι θέλετε από το ταμείο στο πίσω μέρος του μαγαζιού, το παίρνετε και κάθεστε στο τραπέζι της επιλογής σας. Οι λουκουμάδες έρχονται σε μια γενναία μερίδα 6-7 μεγάλων λουκουμάδων.

Δύο πράγματα που θέλω να δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη είναι η μπουγάτσα και το παγωτό μηχανής το οποίο γνωρίζω από την μητέρα μου ότι είναι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) παγωτά μηχανής που έχει φάει ποτέ.

Εκτός από γλυκά, προσφέρουν επίσης και φαγητά όπως τυρόπιτα, πίτσα, κλπ.

Αν έχετε λίγο χρόνο στην διάθεση σας, αξίζει να περιηγηθείτε και στους δύο πάνω ορόφους εκ των οποίων στον έναν υπάρχουν έξτρα τραπέζια με τοίχους γεμάτους φωτογραφίες.


Αν σας αρέσει η εξερεύνηση όμως, μπορείτε να ανακαλύψετε και τρεις μοναδικούς θησαυρούς που στον τελευταίο όροφο όπου βρίσκονται οι τουαλέτες των γυναικών. Και όχι, δεν εννοώ την τουαλέτα (😂) αλλά τα δύο εντυπωσιακά βιτρό του Τάκη Παρλαβάντζα (κατασκευής του 2004) πάνω από τις ξύλινες σκάλες, και το πανέμορφο και περίτεχνο ξυλόγλυπτο στο ταβάνι.




Τέλος, οφείλω να αναφέρω ότι οι τιμές τους είναι ικανοποιητικές και προσιτές για την ποιότητα που προσφέρουν. 4 μερίδες λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, 2 καφέδες, 2 εμφιαλωμένα νερά μικρά και 2 πορτοκαλάδες, 20€ σύνολο!


-----


Αν πάτε βόλτα στο κέντρο λοιπόν, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Κρίνο στην οδό Αιόλου 87 και να απολαύσετε τα πιο υπέροχα γλυκίσματα, και όχι μόνο!



----


Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2023

0 Σχόλια