Photography Tips and Tricks: Καλύτερες φωτογραφίες με κινητό

Γεια σας!


Είμαι η Κατερίνα και για σήμερα σας ετοίμασα ένα από τα πολυαγαπημένα άρθρα! Οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούμε το κινητό κατά κύριο λόγο για τα social media και τις φωτογραφίες. Θα σας δείξω λοιπόν πώς μπορείτε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν έχετε συσκευή των 1800€ (δεν ονοματίζουμε εταιρείες αλλά πιστεύω καταλάβατε όλοι σε ποια εταιρεία αναφέρομαι! Αν και οι υπόλοιπες πλέον κοντεύουν να την φτάσουν σε τιμή! 😂).



Επισήμανση: Όλες οι φωτογραφίες είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου με κινητό. Τραβηγμένες με Xiaomi Redmi 9C και επεξεργασμένες με το Pixlr app.



-----



ΤΙΠ 1: Σκιά

Ένας ίσως όχι και τόσο διαδεδομένος τρόπος φωτογραφίας (ειδικότερα με κινητό) είναι οι σκιές.


Δεν χρειάζεται πάντα το κυρίως θέμα της φωτογραφίας σας να είναι ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αυτό καθαυτό, παρά μπορεί να είναι και η ίδια η σκιά του ή ακόμα και η αντανάκλαση του (θα μιλήσουμε για αντανακλάσεις σε επόμενο άρθρο). Ειδικότερα για κινητά με παλιότερης τεχνολογίας κάμερες με λιγότερα megapixels, οι σκιές είναι ένας δημιουργικός τρόπος ώστε να "κρύψετε" την χαμηλή ευκρίνεια του κινητού σας. Οι σκιές μπορούν να ταιριάξουν σε όλα τα είδη φωτογραφίας, από ασπρόμαυρη, βιομηχανική-urban, μέχρι και aesthetic. Για καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέξτε έντονο φως, και ιδανικότερα ηλιακό. 
(Σημαντικό: Για τέλεια αντίθεση, επιλέξτε ανοιχτόχρωμο φόντο. Είναι επίσης σημαντικό ΠΆΝΤΑ, πριν φωτογραφίσετε, να καθαρίζετε τον φακό από δαχτυλιές για να μην δημιουργηθεί θάμπωμα στην φωτογραφία σας.)






ΤΙΠ 2: Φως/Light Bloom

Αν είστε και εσείς λάτρεις των aesthetic, απαλών φωτογραφιών, τότε αυτό το τιπ απευθύνεται σε εσάς! Σε γενικό βαθμό, οι aesthetic φωτογραφίες παίζουν κατά πολύ με τον φωτισμό καθώς η όλη τους "ύπαρξη" εξαρτάται από αυτό. Ο τρόπος που διαχειρίζεστε το φως (είτε εξ αρχής είτε μετά την επεξεργασία της φωτογραφίας) καθορίζει αν μια φωτογραφία είναι στην κατηγορία aesthetic.


Θα με ρωτήσετε, "Είναι καλό να καίμε την φωτογραφία;" Η απάντηση από μένα είναι και Ναι και Όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλό να ΜΗΝ καίμε την φωτογραφία. Στην περίπτωση του aesthetic όμως, το κάψιμο του φωτός μπορεί να μας δώσει το απαλό light bloom που χρειαζόμαστε (ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε εσωτερικό χώρο). Ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε το φως σε κινητό είναι είτε να πατήσετε απλά πάνω στην σκιά ή να πατήσετε παρατεταμένα μέχρι να κλειδώσει το exposure. Έπειτα σύρετε με το δάχτυλο προς τα πάνω μέχρι να φωτίσει η φωτογραφία στον βαθμό που επιθυμείτε.
(Σημείωση: Αφήστε να φαίνεται κάτι στο φόντο του θέματος για να αποφύγετε να μοιάζει η φωτογραφία σας σαν κακή χρήση Photoshop.)




ΤΙΠ 3: Golden Hour

Μια πολυαγαπημένη φωτογραφία όλων των φωτογράφων είναι το ηλιοβασίλεμα, και η ανατολή στο blue hour, αν και σπανιότερα λόγω ώρα. Και στις δύο περιπτώσεις, αλλά ειδικότερα στο golden hour, ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι το έντονο ηλιακό φως σε συνδυασμό με σκοτεινιά. 



Μια πολύ σημαντική φωτογραφική συμβουλή που άκουσα πριν μερικά χρόνια σε ένα βίντεο φωτογραφίας από τον Αλέξανδρο Καρπά (Unboxholics), ήταν ότι είναι καλύτερο να κάψεις το προσκήνιο παρά τον ουρανό. Στην αρχή δεν κατάλαβα τον λόγο, μέχρι που το δοκίμασα. Το συγκεκριμένο δεν απευθύνεται μόνο στις dslr κάμερες αλλά και στα κινητά (ναι, ακόμα και στα παλιότερα κινητά). Αν κάψεις τον ουρανό (κατά συνέπεια και το φως), ο φακός δεν βαστά εύκολα λεπτομέρειες. Αν όμως κάψεις την σκιά, θα εκπλαγείς θετικά στην επεξεργασία. Ακόμα και τα παλαιότερα κινητά (συγκεκριμένα το Xiaomi Redmi 9C με το οποίο τράβηξα την παραπάνω φωτογραφία), βαστάνε πολλές πληροφορίες για τα σκοτεινά σημεία με χαμηλό exposure, κάτι που δεν καταφέρνουν ποτέ με το υψηλό exposure. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να φανούν οι πληροφορίες των σκιών είναι να μειώσετε ελαφρά την αντίθεση (contrast) και να ανεβάσετε λίγο την ένταση των χρωμάτων (vibrance). Για να κάψετε την σκιά, ακριβώς όπως και στο παραπάνω τιπ, πατήστε στον ήλιο ή πατήστε την εικόνα παρατεταμένα να κλειδώσει, και έπειτα σύρετε με το δάχτυλο προς τα κάτω. Τα νεότερα κινητά μπορούν να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερα καθώς έχουν λιγότερο θόρυβο/κόκκο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.



----



Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο! Μην διστάσετε να μας κάνετε tag στα social media με τις δικές σας δημιουργίες!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2024

0 Σχόλια