DIY Pin Cushion

Γεια σας!

Είμαι η Κατερίνα και σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα απλό και εύκολο αλλά ταυτόχρονα απολύτως χρήσιμο Pin Cushion (μαξιλαράκι για καρφίτσες) χεριού με περισσευούμενα κομμάτια υφάσματος! Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την ραπτική αλλά και όσοι απλά λατρεύουν το ράψιμο με dress form (
κούκλα ραπτικής), πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ένα pin cushion στην κατοχή τους καθώς όχι απλά βοηθάει στο να έχουμε μαζεμένες τις καρφίτσες-βελόνες μας αλλά ταυτόχρονα μας εξοικονομεί χρόνο και μειώνει τα "στραμπουλίγματα" εκείνη την άβολη στιγμή που έχουμε βρει την τέλεια θέση για το ύφασμα και συνειδητοποιούμε ότι το κουτί με τις καρφίτσες δεν είναι και τόσο κοντά μας.





Πριν ξεκινήσω αυτό το tutorial, θέλω να επισημάνω ότι είναι αυστηρά ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 15 ετών καθώς στα υλικά συμπεριλαμβάνεται φελιζόλ το οποίο μπορεί να εισπνευστεί αν δεν υπάρχει η απαραίτητη προσοχή! Η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη αρκεί να έχετε το πρόσωπό σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από το φελιζόλ και να μην φυσάτε προς τα τρίμματα. Αν και πάλι σας τρομάζει, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε μία μάσκα κατά την διάρκεια αυτού του κομματιού του tutorial.


----


Και τώρα ας περάσουμε στο tutorial!


Υλικά που θα χρειαστείτε:


•Κομμάτια υφάσματος σε είδος και χρώμα της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα σατέν σε απόχρωση μέντας)
•Ψαλίδι
•Κομμάτια φελιζόλ
•Βελόνα
•Κλωστή στο ίδιο ή παραπλήσιο χρώμα με το ύφασμα
•2 Κομμάτια χαρτί υγείας
•Χάντρα μεγάλου μεγέθους σε χρώμα και σχέδιο της αρεσκείας σας
•Μεσαίου πάχους νήμα σε είδος και χρώμα της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα ακρυλικό λευκό νήμα πλεξίματος για βελονάκι)


----


Βήμα 1:
Αρχικά, πάρτε το ένα ύφασμα και διπλώστε το στα δύο στο σημείο με την μεγαλύτερη επιφάνεια. Στόχος σας είναι να κόψετε έναν όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο κύκλο. Γι αυτό θα χρησιμοποιήσετε την τεχνική των τεταρτημορίων η οποία είναι και η πιο εύκολη.
Διπλώστε το ύφασμα στα τέσσερα, προσέχοντας οι πλευρές των αναδιπλώσεων να εφάπτονται ακριβώς.
Στην συνέχεια κόψτε ένα τεταρτημόριο όπως φαίνεται στην εικόνα.

Βήμα 2:
Αφού κόψετε το ύφασμα και το ανοίξετε, θα δείτε ότι πλέον έχετε έναν ολόκληρο κύκλο. Αν το σχήμα δεν σας έχει βγει όπως πρέπει, ξαναδιπλώστε στα τέσσερα και διορθώστε τα σημεία όπου μπορεί να σας έχει ξεφύγει. Στην συνέχεια, γυρίστε το ύφασμα από την λάθος πλευρά του (στο σατέν είναι η ματ πλευρά). 
Και ήρθε η ώρα για το ράψιμο! Για να προστατέψετε τις άκρες και να μην ξεφτίσουν, καθώς ράβετε, διπλώνετε ελαφρώς την άκρη και ράβετε από πάνω. Μπορείτε να ράψετε είτε με μονή, είτε με διπλή κλωστή. 
Tip: Εγώ προτιμώ την διπλή κλωστή σε τελικό ράψιμο ενώ αντίθετα χρησιμοποιώ την μονή για να κρατήσω το ύφασμα στην θέση του κατά την διάρκεια του τελικού ραψίματος με την σειρά "Καρφίτσωμα, μονή κλωστή, τελικό ράψιμο". Αυτή η τεχνική όμως προτιμάται στην ένδυση καθώς πρέπει να γίνονται δοκιμές και αλλαγές πριν το τελικό ράψιμο. Σε αυτή την κατασκευή, καλό είναι να προτιμήσετε την διπλή κλωστή καθώς θα πρέπει να σφίξτε την ραφή και η μονή κλωστή μπορεί να κοπεί στην διαδικασία. 
Για να ράψετε γρήγορα και ομοιόμορφα, θα χρησιμοποιήσετε την τεχνική ακολουθίας. Δηλαδή, αντί να κάνετε μία ραφή την φορά θα κάνετε 2 ή 3 (ή και παραπάνω, ανάλογα την διάμετρο του κύκλου). Φροντίστε η κλωστή να είναι αρκετά μακριά και να μην κάνετε άλλον κόμπο κλεισίματος μετά τον αρχικό κόμπο.



Βήμα 3:
Αφού ράψετε γύρω γύρω περιμετρικά τον κύκλο, σφίξτε ελαφρώς μέχρι να δημιουργηθεί ένα πουγκάκι αλλά μην κάνετε τελικό κόμπο.
Προς το παρών, αφήστε στην άκρη το πουγκάκι και πάρτε τα 2 κομμάτια χαρτί υγείας και τα κομμάτια φελιζόλ. Τώρα καθίστε αναπαυτικά γιατί το επόμενο σκέλος θα πάρει 2-3 λεπτά. Διπλώστε τα 2 κομμάτια χαρτί υγείας στην μέση και αρχίστε να κόβετε το φελιζόλ σε μικρά κομματάκια και να τα τοποθετείτε πάνω στο χαρτί υγείας. Κόψτε αρκετά ούτως ώστε να γεμίζει το πουγκάκι.
Tip: Όσο πιο μικρά τα κομμάτια, τόσο καλύτερη σταθερότητα θα έχουν οι βελόνες όταν τις καρφώνεται στο μαξιλάρι.

Αφού τελειώσετε, δημιουργήστε άλλο ένα πουγκάκι με το χαρτί υγείας με τα κομμάτια φελιζόλ μέσα και βάλτε το μέσα στο υφασμάτινο πουγκάκι. 


Αν υπάρχουν κενά μέσα, κόψτε μερικά φελιζόλ ακόμα και απογεμίστε το. Στην συνέχεια, πιέστε ελαφρά το χαρτί υγείας με τα φελιζόλ μέσα στο πουγκάκι ώστε να σας διευκολύνει στο κλείσιμο.

Έπειτα, σφίξτε το πουγκάκι καλά και προσεκτικά και ράψτε αντικριστά το κέντρο για να το σφραγίσετε καλά. Και είναι έτοιμο το μαξιλάρι.

Βήμα 4:
Ώρα να περάσουμε στο λουράκι. Πάρτε το δεύτερο ύφασμα και το ψαλίδι.
Κόψτε μία μακριά και φαρδιά λωρίδα, λίγο μακρύτερη από την παλάμη σας και στο φάρδος που θέλετε.
Για να μετρήσετε το ακριβές μάκρος, τυλίξτε την λωρίδα γύρο από τον καρπό σας και βρείτε το σημείο ένωσης. Για να μην χάσετε μάκρος, αφήστε ένα περιθώριο για την ραφή όπως φαίνεται στην φωτογραφία και κόψτε το περισσευούμενο ύφασμα λίγο πιο πίσω. (Ιδανικά, αφήστε 8mm.)
Ώρα για ράψιμο. Γυρίστε την λωρίδα από την λάθος πλευρά. Για ακόμα μια φορά, για να προστατέψετε τις άκρες και να μην ξεφτίσουν, όσο ράβετε -πάλι με την τεχνική ακολουθίας-, διπλώνετε την άκρη και ράβετε από πάνω.
Για να ράψετε μία ωραία γωνία, περνάτε την βελόνα από την μπροστινή μεριά στην πίσω (ή ανάποδα, ανάλογα πού καταλήγει η τελευταία ραφή) και σφίγγετε προσεκτικά ώστε να ενωθούν οι δύο αναδιπλώσεις του υφάσματος όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Έπειτα συνεχίστε να ράβετε κατά μήκος του υφάσματος έως ότου ξαναφτάσετε στον αρχικό κόμπο.
Και το λουρί είναι σχεδόν έτοιμο.
Για να το ράψετε στο μαξιλαράκι, διπλώστε το λουρί στην μέση για να βρείτε το κέντρο του. Φροντίστε η λάθος μεριά να είναι προς τα μέσα.
Περάστε την βελόνα από το κέντρο του λουριού και ράψτε το στο κέντρο του μαξιλαριού.

Για μεγαλύτερη σταθερότητα, ράψτε τις δύο μεριές του λουριού όπως φαίνεται στην φωτογραφία.


















Βήμα 5:
Τώρα, πάρτε το νήμα πλεξίματος και κόψτε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι και διπλώστε το στην μέση.
Δέστε ένα κομπάκι στην άκρη και περάστε το μέσα από την χάντρα. (Ο κόμπος θα σας διευκολύνει. Αυτή είναι η βασική σημασία του.)
Έπειτα δέστε την μεριά με τον κόμπο και την μεριά με την θηλιά μεταξύ τους γερά και φέρτε τον κόμπο προς την μία τρύπα την χάντρας (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) και κόψτε ότι περισσεύει από το νήμα με το κομπάκι, προσεκτικά να μην κόψετε πολύ κοντά στον  μεγάλο κόμπο.
Στην συνέχεια, διπλώστε την μία άκρη του λουριού (προς την λάθος πλευρά) και περάστε από μέσα την θηλιά με την χάντρα και ράψτε την διπλωμένη άκρη ώστε να βγαίνει ένα κομμάτι νήματος από την κάθε πλευρά.















Βήμα 6:
Τέλος, κόψτε άλλο ένα κομμάτι νήματος και δέστε ένα κομπάκι στην άκρη, δημιουργώντας μια θηλιά.
Επαναλάβετε το τέλος του προηγούμενου βήματος αλλά αυτή την φορά με το κομπάκι μέσα στο διπλωμένο κομμάτι του λουριού.
Ράψτε πάλι την διπλωμένη άκρη και το μαξιλαράκι χεριού είναι επιτέλους έτοιμο. Για να φορέσετε το Pin Cushion, απλά περάστε την χάντρα μέσα από την μικρή θηλιά.











----

Τελειώσατε!






Τώρα μπορείτε πλέον να ράψετε τις αγαπημένες σας δημιουργίες χωρίς πρόβλημα! Θα χαρώ πολύ να δω τα δικά σας Pin Cushions όπως τα φτιάξατε με αυτό το tutorial!

----


Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το tutorial και να το βρείτε χρήσιμο! Περιμένω με ανυπομονησία να δω τις δικές σας πανέμορφες κατασκευές κάτω στα σχόλια! Αν έχετε απορίες μην διστάσετε να ρωτήσετε!

Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή σας!


---


Υ.Γ: Τα δικαιώματα των κειμένων και των εικόνων καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!


---


Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2019

5 Σχόλια