Ήλιος και Σελήνη: Νεράιδες των Λουλουδιών

Γεια σας.

Είμαστε η Γεωργία και η Κατερίνα και σήμερα έχουμε ετοιμάσει κάτι ιδιαίτερο και αλλιώτικο! Εδώ και ένα μήνα δουλεύαμε πάνω σε ένα μοναδικό και φανταστικό collaboration το οποίο συνδυάζει 3 είδη τέχνης. Φωτογραφία, Μακιγιάζ και Λογοτεχνία. Η κάθε μια μας έγραψε το δικό της κομμάτι της ίδιας ιστορίας από την οπτική γωνία της κάθε χαρακτήρα. Για αυτό το ανοιξιάτικο collab επιλέξαμε ως θεματολογία τις Νεράιδες και τα Λουλούδια. Αυτή η ιστορία μιλάει για την αδελφική αγάπη καθώς και για τον κύκλο της ζωής και του σύμπαντος. Στο τέλος του άρθρου αυτού θα σας εξηγήσουμε ποιο λουλούδι επέλεξε η καθεμία μας και με τι συμβολισμό.







----



             Υπάρχει ένας θρύλος ότι οι νεράιδες περπατούν στο λυκόφως. Σαν αεράκι, κρυφά ανάμεσα στα δέντρα όταν δεν βλέπει κανείς. Αυτή είναι όμως μόνο η μισή αλήθεια. Στην γη της Τινίρα οι νεράιδες είναι πλάσματα σχεδόν θεϊκά. Κατέχουν αδιανόητη δύναμη και ομορφιά. Δεν έχουν φτερά. Κινούνται στον αιθέρα σαν πνεύματα. Γίνονται ένα με την φύση και τα πλάσματα που κατοικούν στα πιο απόκρυφα σημεία της γης.
             Η Τιτάνια ήταν μία από τις 6 Ιέρειες της Τινίρα. Δυνατή, ευγενική και με τέτοια αυτοπεποίθηση που μπορούσε να κάνει και ένα βουνό να λυγίσει. Αλλά πάνω από όλα ήταν προστατευτική με την αδερφή της, την Ροζάρια. Την ημέρα, η Τιτάνια γυρνούσε από λιβάδι σε λιβάδι και σκόρπιζε βολβούς Κρόκου οι οποίοι το ξημέρωμα έβγαιναν από τα λουλούδια στο πρόσωπό της. Έπειτα άνοιγε ένα ένα τα κλειστά άνθη όλων των ειδών λουλουδιών και έστελνε τις πεταλούδες να τραφούν με το νέκταρ τους και να τα γονιμοποιήσουν πριν επιστρέψει και πάλι στον ναό.
"Πλησιάζει η νύχτα.", της υπενθύμισε η Νορίλια, η 5η Ιέρεια.
"Το ξέρω.", απάντησε βυθισμένη στις σκέψεις της η Τιτάνια καθώς το βλέμμα της περιπλανιόταν πάνω στις ψηλές βουνοκορφές της Τινίρα.
"Μην ανησυχείς. Θα φτάσει η μέρα που θα συναντηθείτε ξανά."
"...Το ξέρω.", απάντησε και πάλι η Τιτάνια, "Θα έρθει εκείνη η μέρα. Εκείνη δίνει φως στην ύπαρξή μου. Αλλά μέχρι τότε, κάθε φορά που κουράζετε, θα μπαίνω μπροστά της για λίγο. Ίσα να ξαποστάσει."
              Και οι νεράιδες κοίταξαν την Ιέρεια καθώς ο ήλιος που έδυε φίλησε την κορφή του βουνού. Ενώνοντας τα χέρια τους σε κύκλο πάνω από τα κεφάλια τους, ψιθύρισαν, "Τιτάνια. Τιτάνια. Ανέβα."
             Και να σου, ανέβηκε η Τιτάνια στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την γη της Τινίρα όπως κάθε βράδυ για να προστατεύει την Ροζάρια καθώς επέστρεφε στην γη για να περιπλανηθεί. Γέμισε τον ουρανό με άστρα και έλαμψε με το φως την Ροζάρια με όλη της την δύναμη, φωτίζοντας τον δρόμο της μέχρι το ξημέρωμα. Αλλά παρέμενε ένα σκοτεινό σημείο σε μια άκρη της καρδιάς της Τιτάνια. Μέχρι την ημέρα που αντίκριζαν η μία την άλλη και φωτιζόταν ολόκληρη η ύπαρξή της.




           Αμέσως μόλις βγήκαν τα πρώτα αστέρια στον ουρανό η Ροζάρια όρμησε στη γη. Είχε μεγάλη ανάγκη να περιπλανηθεί στα λιβάδια της Τινίρα, να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα και να νοιώσει τη δροσιά του στο πρόσωπό της, όπως και να φυτέψει τα δικά της τριαντάφυλλα σαν μήνυμα στην αδελφή της, την Τιτάνια.
            Οι εντολές όμως που είχε λάβει ήταν διαφορετικές. Επειδή ήταν φύλακας νεράιδα, έπρεπε να κάνει τον γύρο του λιβαδιού και με οδηγό τα αστέρια να προστατεύει τη σπορά και τα μικρά πλάσματα που ζούσαν εκεί από τις νεράιδες κυνηγούς.
Η Ναμίμπια της το είχε πει ξεκάθαρα. Της είχε τονίσει πολλές φορές πόσο επικίνδυνα ήταν το βράδυ. "Σταμάτα να παίζεις κάθε φορά που κατεβαίνεις στη γη. Εκεί σε στέλνουμε να κάνεις τη δουλειά για την οποία γεννήθηκες και σε διαλέξαμε, όπως κάνουμε όλες."
Η απάντηση της Ροζάρια όμως ήταν πάντα η ίδια και θύμωνε και στεναχωρούσε τις Ιέρειες.
"Δεν παίζω! Ταυτόχρονα με τη δουλειά προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να βρεθώ κοντά στην αδελφή μου την Τιτάνια που εσείς φταίτε που την έχασα!"
           Σε κάθε της πέταγμα, στο μυαλό της είχε πάντα την αδελφή της. Η Ροζάρια ήταν πάντα πιο μαχητική, επιπόλαιη και με έντονο χαρακτήρα, και αρκετές φορές πήγαινε κόντρα στους κανόνες που υπήρχαν στην Τινίρα, αντίθετα από την αδελφή της που ήταν πιο προσεχτική. Για το λόγο αυτό, τις χώρισαν όταν ήταν μικρές ώστε να ακολουθήσει η κάθε μια τη ζωή που είχαν ορίσει οι Ιέρειες, ανάλογα με το χαρακτήρα και τις δυνατότητές τους.
          Κάπου κοντά στο βουνό άκουσε τη Ναμίμπια να φωνάζει πως δύο νεράιδες κυνηγοί έκλεψαν δύο ανθάκια κρόκου. Η Ροζάρια πέταξε αμέσως προς το πληγωμένο φυτό για να δει τη ζημιά και εξαπέλυσε με θυμό στις νεράιδες κυνηγούς δύο μαύρα τριαντάφυλλα για να τις σκοτώσει. Αφού πέτυχε τον στόχο της, στην θέση του πληγωμένου φυτού έβαλε δύο βολβούς από κόκκινα τριαντάφυλλα. Με αυτό τον τρόπο σκέφτηκε πως θα άφηνε ένα μήνυμα στην αδελφή της ώστε να μην στεναχωρεθεί με την απώλεια.
          Πετώντας μακριά από εκείνο το σημείο ένοιωσε δυο ακτίνες να της καίνε το δέρμα, σημάδι ότι έπρεπε να επιστρέψει στον ουρανό και να κάνει χώρο στην αδελφή της να κατέβει στη γη.
         Ένα δάκρυ κύλισε από τα μάτια της με την ευχή να καταφέρει να συναντήσει ξανά την Τιτάνια. Το δάκρυ αυτό μετατράπηκε σε ένα κόκκινο πετράδι και αντανακλούσε κάθε ακτίνα του ήλιου σε κάθε σημείο του ορίζοντα για να δίνει ζωή και ζεστασιά.






----




           Η Τιτάνια σχετίζεται με τον Κρόκο, ένα λουλούδι που εμφανίζεται με αφθονία στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην περιοχή της Κοζάνης όπως είναι γνωστό. Το επέλεξα καθώς το μωβ και το μπλε χρώμα συμβολίζουν την γαλήνη και την καλοσύνη αλλά ταυτόχρονα το μωβ δηλώνει μία θλίψη η οποία εκφράζει την βαθιά προσδοκία της Τιτάνιας να συναντήσει ξανά την Ροζάρια.
           Ως χαρακτήρας είναι συνδεδεμένη με την ζωή και την γονιμότητα. Κυκλοφορεί την ημέρα και ο ρόλος της είναι η αρχή της ζωής, η γέννηση. Επέλεξα ένα έντονο μακιγιάζ και κομψό χτένισμα για την Τιτάνια ώστε να δώσω έμφαση στην σημαντικότητα του ρόλου της στην φύση και στο καθήκον της ως Ιέρεια της Τινίρα. Συγκεκριμένα η Τιτάνια και η Ροζάρια με βάση την ιστορία είναι αρχιιέρειες του ναού ενώ οι άλλες 4 συμβολίζουν τις 4 εποχές του χρόνου.




           Η Ροζάρια, όπως το λέει και το όνομά της είναι συνδεδεμένη με τα Τριαντάφυλλα. Επέλεξα αυτό το λουλούδι γιατί, εκτός από έρωτα και πάθος, το κόκκινο συμβολίζει και την ένταση και την επανάσταση. Έτσι η Ροζάρια δείχνει πείσμα, αποφασιστικότητα και πάθος για να φτάσει στον στόχο της. Είναι μια επαναστάτρια, ποτέ δεν ακολουθεί τους κανόνες και πάει κόντρα σε ότι της πουν. Κυκλοφορεί τη νύχτα σαν φύλακας και είναι πάντα έτοιμη για επίθεση ώστε να προστατέψει ότι έχει χτίσει η αδελφή της.
           Επέλεξα ένα απλό μακιγιάζ με κόκκινα στοιχεία, ένα μεγάλο τριαντάφυλλο και ένα στεφάνι με πέρλες για να τονίσω περισσότερο τον χαρακτήρα της νεράιδας, αν και το κόκκινο είναι ήδη ένα έντονο χρώμα!




----



Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο! Θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε τα σχόλιά σας και να συζητήσουμε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε!

Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή σας!


----


Υ.Γ: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!



Copyrights: Katerina Kouki & Georgia Tzortzatou, Art & Stardust 2020

3 Σχόλια