DIY: Πασχαλινό Καλαθάκι και Αυγά για Egg Hunt

Γεια σας!


Είμαι η Κατερίνα και σήμερα θα αφιερώσουμε μια χειροτεχνία στους μικρούς μας φίλους! Πλησιάζει το Πάσχα! Θα σας δείξω λοιπόν πώς να φτιάξετε ένα καλαθάκι και πασχαλινά αυγά από χαρτί για να παίξετε Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών (egg hunt) με τα παιδιά σας! Τα παιδιά είναι αυτά στα οποία έχει κοστίσει περισσότερο η καραντίνα και όλη αυτή η κατάσταση, έτσι λοιπόν θα σας δείξω πώς μπορείτε να παίξετε Κυνήγι των Αυγών μαζί τους ακόμα και μέσα στο σπίτι ή στην αυλή σας αν έχετε.



Τι είναι το Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών; 

Αρχικά, το Κυνήγι Αυγών φημολογείται ότι έχει τις ρίζες του στην Γερμανία και συγκεκριμένα στον 16ο αιώνα μετά Χριστόν, στον καιρό της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης (Protestant Reformation), όπου ο Μαρτίνος Λούθιρος (Martin Luther), διοργάνωνε Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών για το εκκλησίασμά του. Οι άντρες  έκρυβαν αυγά ώστε να τα βρουν οι γυναίκες και τα παιδιά. Αυτή η πράξη συμβόλιζε την Ανάσταση όπου ο άδειος τάφος του Χριστού ανακαλύφθηκε από γυναίκες. Ο Μύθος λέει ότι ο Πασχαλινός Λαγός (Easter Bunny) έφερε ένα καλάθι με Πασχαλινά Αυγά και τα έκρυβε τριγύρω ώστε να τα βρουν τα παιδιά. Ο λαγός στην αρχαιότητα συμβόλιζε την γονιμότητα και σχετίζεται συχνά με την Παναγία. Γι αυτόν τον λόγο σε μερικούς πίνακες της Παναγίας με τον μικρό Χριστό απεικονίζεται και ένας λαγός.


Φέτος λοιπόν θα παίξουμε το παιχνίδι λίγο διαφορετικά από το συνηθισμένο! Το Κυνήγι Αυγών μπορεί να παιχτεί μέσα σε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα (Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή) ή για όσες μέρες επιθυμείτε. Στόχος των παιδιών είναι να βρουν τα αυγουλάκια που θα κρύψετε μέσα στα οποία θα έχετε κρύψει είτε πέταλα λουλουδιών είτε λουλουδάκια είτε χρωματιστά χαρτάκια. Μέσα στο κάθε αυγό θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρώμα (πχ. Ροζ πέταλα ή ροζ λουλούδια ή ροζ χαρτάκια). Το παιδί καλείται να μαζέψει όσα περισσότερα αυγά μπορεί την κάθε μέρα του Κυνηγιού. Ανάλογα την πλειοψηφία των χρωμάτων που θα μαζέψει (πχ. Περισσότερα αυγά με μπλε πέταλα/λουλούδια/χαρτάκια μέσα), το κάθε χρώμα θα αντιστοιχεί σε ένα δώρο που θα του έχετε πάρει (δεν χρειάζεται να είναι ακριβό ή υπερπαραγωγή. Μπορεί να είναι ένα μικρό λούτρινο, ένα αυτοκινητάκι, μια κουκλίτσα, μια σοκολάτα, και ούτω καθεξής. Απλά για να νοιώσει το παιδάκι την χαρά και την ικανοποίηση του δώρου. Όλοι έχουμε υπάρξει παιδιά και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την σωστή ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Απλά φροντίστε να ειναι κάτι που ξέρετε ότι του αρέσει και θα το αγαπήσει). Εάν για παράδειγμα μαζέψει περισσότερα μπλέ θα κερδίσει το δώρο που αντιστοιχεί στα μπλε. Την επόμενη μέρα, αφαιρείται όλα τα αυγά με μπλε εσωτερικό, έτσι θα μαζέψει πλειοψηφία κάποιου άλλου χρώματος και θα κερδίσει το δώρο που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο χρώμα. Φροντίστε επίσης να του εξηγήσετε από πριν ότι τα δώρα θα είναι έκπληξη (επίσης μπορεί πχ μέσα σε αυτά να είναι το δώρο του παππού και την γιαγιάς, το/τα δικό/κά σας φυσικά, φίλων και συγγενών, κλπ. Σε περίπτωση που δεν είναι μονο τα δικά σας.) άρα δεν θα ξέρει τι δώρο θα κερδίσει, και επίσης ότι το εξωτερικό χρώμα του αυγού δεν έχει σχέση με το εσωτερικό άρα δεν είναι σίγουρο τι χρώμα θα κερδίσει κάθε μέρα (σε περίπτωση που το καλικαντζαράκι προσπαθήσει να κλέψει! 😂 ) Πάμε όμως τώρα να δούμε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε όλα αυτά!






Αυτή η χειροτεχνία είναι κατάλληλη και για παιδιά από 3 ετών και πάνω, πάντα με επίβλεψη και βοήθεια του γονέα!



----



Υλικά που θα χρειαστείτε:




•Χαρτονάκια (μπορείτε να ανακυκλώσετε χαρτόνια από κορδέλες μαλλιών, από παπούτσια/παντόφλες, από δημητριακά, κλπ. Έτσι αναπτύσσεται στο παιδί και οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία.)

•Κόλλα (ξυλόκολλα ή σχολική κόλλα χειροτεχνίας. ΌΧΙ στικ.)

•Χρωματιστά χαρτιά γκοφρέ σε αποχρώσεις της αρεσκείας σας

•Ψαλίδι χειροτεχνίας με στρογγυλή μύτη κατάλληλο για παιδιά

•Σελοτέιπ

•Μολύβι

•Υφασμάτινα διακοσμητικά λουλούδια

•Χρωματιστές κορδέλες

•Χρωματιστά χαρτιά (Α4 ή μεγαλύτερα ή χαρτί περιτυλίγματος με σχέδια)

•Πέταλα λουλουδιών, λουλουδάκια ή χαρτάκια σε διάφορα χρώματα (ανάλογα την ποσότητα των δώρων. Πχ. 4 δώρα = 4 χρώματα)

•Πράσινο μαρκαδόρο



----



Βήμα 1:

Ας ξεκινήσουμε με το καλάθι. Έχετε στο νου σας ότι θα το βαστάει το παιδάκι οπότε θέλετε να είναι ελαφρύ σχεδόν σαν πούπουλο. Ξεκινήστε λοιπόν παίρνοντας τα χαρτόνια. Αν δεν έχετε χαρτόνια από παντόφλες ή παπούτσια όπως αυτά που χρησιμοποίησα, μπορείτε να κόψετε παρόμοιο σχήμα σε άλλο χαρτόνι όπως πχ. από δημητριακά. Πάρτε λοιπόν τα χαρτόνια και κολλήστε μαζί τις γωνίες τους με το σελοτέιπ. Φροντίστε το άνοιγμα του πάτου να είναι στρογγυλό και όσο πιο ευθεία γίνεται ώστε να κολλήστε μετά τον πάτο.


Αφού κολλήστε και τις δύο πλευρές και σχηματιστεί το καλάθι, ακουμπήστε το πάνω στο μεγάλο χαρτόνι και σχεδιάστε την περίμετρο του πάτου με το μολύβι. Στην συνέχεια, κόψτε το σχέδιο.


Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κόλλα στον πάτο αν και δεν είναι απαραίτητο. Αφού λοιπόν κόψτε το κομμάτι, κολλήστε το στο άνοιγμα του πάτου με σελοτέιπ.





Βήμα 2:

Ώρα να ντύσετε όμορφα το καλάθι. Να επισημάνω οτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαρτί περιτυλίγματος αν θέλετε, όπως προανέφερα και στα υλικά. Απλώστε λοιπόν λίγη κόλλα στην μία εξωτερική πλευρά του καλαθιού. Φροντίστε να πάει και στις άκρες.


Τυλίξτε το χαρτί γύρω από την πλευρά όπου απλώσατε την κόλλα και φροντίστε να κολλήσει καλά. Δεν θα είναι ολόισιο, θα έχει τσαλακώματα και ατέλειες αλλά μην σας νοιάζει. Πείτε του πώς θα σχεδιάσεται μετά φυλλαράκια και θα είναι τρισδιάστατα (να μαθαίνουν και νέες λέξεις και ταυτόχρονα να του δείξετε έτσι στην πράξη τι σημαίνει "τρισδιάστατο".) Μάθετε στο παιδί σας πως τίποτα δεν είναι τέλειο και ακριβώς αυτή είναι η ομορφιά του. Μάθετέ του πώς μπορεί να μετατρέψει κάτι φαινομενικά άσχημο σε κάτι όμορφο και δημιουργικό! Έτσι θα το μάθετε πώς να είναι εφευρετικό και πρακτικό, πράγμα που θα το βοηθήσει να αναπτύξει κριτική ικανότητα και θα το μάθει πώς να επιλύει προβλήματα χωρίς να πανικοβάλλεται.


Έπειτα, κόψτε ότι περισσεύει στον πάτο και στο πάνω μέρος και αφήστε ένα εκατοστό περιθώριο.


Στην συνέχεια, κόψτε το περιθώριο ανά 2-3 εκατοστά, λυγίστε προς τα μέσα και κολλήστε με σελοτέιπ ή κόλλα το κάθε "αυτάκι".


Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά.


Σχεδιάστε και κόψτε και την κάλυψη για τον πάτο και κολλήστε τον και αυτόν. Αυτή την φορά όπως μην αφήστε περιθώριο και κόψτε σύριζα. Πιέστε τις άκρες για να κολλήσει καλά


Στην συνέχεια, ντύστε και το εσωτερικό. Κολλήστε τα χαρτιά στον πάτο με σελοτέιπ και κόψτε σύριζα τις πάνω μεριές. 





Βήμα 3:

Κόψτε λωρίδες γκοφρέ χαρτί και ανοίξτε τις να διαχωριστούν. Απλώστε λίγη κόλλα στον πάτο του καλαθιού και κολλήστε μερικές λωρίδες ίσα να καλύψουν την κόλλα.




Βήμα 4:

Πάρτε την μία κορδέλα και κολλήστε την στο πάνω μέρος του καλαθιού περιμετρικά. Όταν φτάσετε στο κέντρο της κάθε πλευράς, κολλήστε κάτω από την κορδέλα μια δεύτερη κορδέλα για να σχηματιστεί το χερούλι.


Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά. Έπειτα βάλτε λίγη κόλλα διάσπαρτα στο εξωτερικό και κολλήστε τα διακοσμητικά (λουλουδάκια, πεταλούδες, κλπ).


Με τον πράσινο μαρκαδόρο σχεδιάστε φυλλωσιές όπου έχει τα τσαλακώματα και γρασίδι στο κάτω μέρος. Κόψτε έξτρα λωρίδες γκοφρέ και γεμίστε το καλάθι. Και το καλάθι είναι έτοιμο! Αφήστε το να στεγνώσει καλά!





Βήμα 5:

Ώρα να περάσουμε στα αυγά! Πάρτε τα χρωματιστά χαρτιά και σχεδιάστε πολλά οβάλ σχήματα στο μέγεθος που θέλετε.


Κόψτε το κάθε χρώμα σε δυάδες. Κόψτε και από τέσσερις μικρές λωρίδες για το κάθε αυγό (για το κλείσιμο).


Πάρτε ένα ένα τα κομμάτια και κόψτε αντικριστά. Το ένα κόψιμο πιο κοντό από το άλλο.


Εφαρμώστε λίγη κόλλα και διπλώστε τα κοψίματα ώστε να κολλήσει η μια άκρη στην άλλη. Έπειτα κολλήστε και τις τέσσερις λωρίδες μέχρι την μέση τους.


Απλώστε λίγη κόλλα στις άλλες μισές λωρίδες. Κολλήστε την μία πλευρά στο άλλο μισό του αυγού και βάλτε μέσα τα πέταλα/λουλούδια/χαρτάκια και κολλήστε και την άλλη πλευρά. Τσιμπήστε ελαφρά στα σημεία όπου είναι οι λωρίδες ώστε να κολλήσουν καλά. Μην σας τρομάζουν τα ανοίγματα. Πρέπει να υπάρχουν για να μπορούν να τα ανοίξουν πιο εύκολα τα παιδάκια.


Τέλος, κόψτε πάλι λωρίδες γκοφρέ και με δύο λωρίδες κάντε ένα φιόγκο στο αυγό.



----



Και το καλαθάκι με τα Πασχαλινά αυγά είναι έτοιμο για παιχνίδι!







----



Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτή η χειροτεχνία! Θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε τα σχόλια σας και να συζητήσουμε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βλέπετε τα τελευταία νέα μας.


Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή σας!



----



Υ.Γ: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, Επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!



Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2021

0 Σχόλια