Πασχαλινά αυγά με βαφές από την φύση

Γεια σας!


Είμαι η Κατερίνα και ως Μεγάλη Πέμπτη που είναι σήμερα, όλοι βάφουμε επιτέλους τα Πασχαλινά Αυγά μας!


Υπάρχει όμως τρόπος να βάψουμε τα αυγά μας χωρίς χημικές βαφές εμπορίου;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Φυσικά και μπορούμε!



Η φύση μας έχει δώσει πάρα πολλά φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες όπως τα κεράσια, τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο, τα βύσσινα, ακόμα και οι κόκκοι καφέ και πολλά άλλα. Πολλά από αυτά μας δίνουν παρόμοιες και κοινές αποχρώσεις. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε το κάτι έξτρα στα αυγά μας; Ας δούμε μερικά από αυτά στην πράξη και να σας πω μερικά από τα κόλπα μου που πιθανότατα θα ακούσετε πρώτη φορά.


----


Βασικά προϊόντα πού πρέπει να έχετε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία:

🐰 Λευκά αυγά (βάφονται με το αυθεντικό χρώμα χωρίς να επιρρεάζεται το αποτέλεσμα από τυχόν καφέ-μπεζ απόχρωση στο αυγό αλλά για τα κόκκινα προτιμήστε καφέ αν θέλετε να βγουν ακόμα πιο έντονα.)

🐰 Λευκό ξύδι (σταθεροποιεί και ενεργοποιεί το χρώμα λόγο του οξέος. Φανταστείτε περίπου τον ρόλο που παίζει η οξειδωτική κρέμα στις βαφές μαλλιών εμπορίου.)

🐰 Μεγάλα βάζα με καπάκι ή μπολ-σουπιέρες (αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι προτιμήστε τα βάζα με καπάκι.)

🐰 (Προαιρετικά) Ελαιόλαδο για το γυάλισμα των αυγών στο τέλος (θα ζωηρέψει το χρώμα και θα δώσει γυαλάδα στα αυγά.)

🐰 Τσουκάλι για το βράσιμο των αυγών και για οποιαδήποτε λαχανικό χρειάζεται πρώτα να βράσει.

🐰 (Προαιρετικά) Βούτυρο (για τα σχέδια)

🐰 (Προαιρετικά) Οδοντογλυφίδα ή μπατονέτα (για τα σχέδια)



----



Μία τεχνική για να μην σπάσουν τα αυγά σας κατά το βράσιμο είναι να τα βγάλετε μια ώρα εκτός ψυγείου ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε το νερό να μην ξεπερνά το 1 δάχτυλο πάνω από τα αυγά, τα αυγά να είναι αραιά μεταξύ τους ώστε να μην κοπανάνε το ένα πάνω στο άλλο και αφού πάρει βράση το νερό να χαμηλώσετε την φωτιά στο 8 (για φούρνο με κεραμική εστία).



Μία τεχνική για να κάνετε σχέδια στα αυγά σας είναι η εξής. Με μια οδοντογλυφίδα ή μια μπατονέτα και λίγο βούτυρο δημιουργήστε τα σχέδια που θέλετε και βάλτε τα στο μείγμα. Αφού τα βγάλετε, αφήστε να στεγνώσουν τα αυγά και απαλά σκουπίστε όπου και αν έχει μείνει βούτυρο πάνω στο αυγό ώστε να εμφανιστούν τα λιγότερο βαμμένα σχέδια από κάτω.

Άλλη μία τεχνική είναι τα στένσιλς. Αν έχετε κάποιο αυτοκόλλητο τύπου δαντέλα ή κάποιο άλλο σχέδιο με κενά ανάμεσα ώστε να μην φαίνεται στο τέλος απλά η φιγούρα και να φαίνεται ολόκληρο το σχέδιο, τότε μπορείτε να τα κολλήσετε πάνω στα αυγά και αφού βαφτούν και στεγνώσουν τα αφαιρείται.

Αν θέλετε αφηρημένα σχέδια και όχι κάτι συγκεκριμένο, τότε μπορείτε να βάλετε λίγο βούτυρο σε μία σακούλα που κλείνει αεροστεγώς, να βάλετε μέσα ένα ένα τα αυγά και να τα αλείψετε με το βούτυρο. Έπειτα βγάλτε τα, βάλτε τα στο μείγμα και αφήστε τα. Μόλις είναι έτοιμα, σκουπίστε απαλά το βούτυρο. (Αυτή η τεχνική συγκεκριμένα είναι από την αγαπημένη μας PaxxiΠώς βάφω τα Πασχαλινά Αυγά με φυσικούς τρόπους)



----



Ας δούμε τώρα τα αυγά ανά χρώμα ξεκινώντας με το παραδοσιακό κόκκινο.



Κόκκινο και Ροζ:


Το παραδοσιακό χρώμα της Ορθοδοξίας είναι το κόκκινο καθώς συμβολίζει το αίμα και τα πάθη του Χριστού. Οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαία Αίγυπτο όπου μετά την Έξοδο των δούλων από την Αίγυπτο, κατά την διάρκεια των γνωστών πληγών του Φαραώ, οι Χριστιανοί έβαφαν με το αίμα των αρνιών τις πόρτες τους κόκκινες ώστε οι άγγελοι να προσπεράσουν τα σπίτια τους και να μην πληγούν. Από εκεί προέρχεται και το έθιμο των αρνιών όπου ψήνουμε το Πάσχα (Εβραϊκό "Pesach" ή Αραμαϊκό "Pascha"). Γι αυτό τον λόγο και εμείς σημαδιακά βάφουμε κόκκινα τα αυγά μας την Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα της Σταύρωσης. Μερικά από τα φρούτα και λαχανικά που μας δίνουν κόκκινο ή ροζ χρώμα είναι το παντζάρι, τα κεράσια και τα βύσσινα (κονσέρβα καθώς είναι εκτός εποχής κατά την διάρκεια του Πάσχα), φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, κόκκινα μούρα και χυμός ροδιού. Τα αυγά πρέπει να παραμείνουν στο μείγμα από 3 έως 8 ώρες. Όσο περισσότερο τα αφήσετε τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα. Για ροζ αποχρώσεις, αφήστε 3 με 4 ώρες.



Μπλε:


Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδωθεί πολύ στην Ελλάδα και οι αποχρώσεις του εξωτερικού θέλωντας να δώσουμε και μια πιο μοντέρνα νότα στα αυγά μας. Ένα από αυτά είναι και το μπλε. Για απαλή ή έντονη μπλε-γαλάζια απόχρωση χρησιμοποιήστε κόκκινο λάχανο. Για σκούρο μπλε ή γκρι χρησιμοποιήστε μύρτιλα (σε κονσέρβα αν είναι δύσκολο ή αδύνατον να βρεθούν σε περίπτωση που μένετε στην επαρχία). Πάλι ο χρόνος αναμονής είναι από 3-8 ώρες και όσο περισσότερο μένουν τα αυγά στο μείγμα, τόσο πιο έντονα γίνονται.



Καφέ:

Για καφέ αυγά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά καφέ (στιγμιαίο κατά προτίμηση) ή μαύρο τσάι (για καλύτερο αποτέλεσμα προτιμήστε χύμα). Ο χρόνος είναι 3-8 ώρες ακριβώς όπως και στα άλλα δυο πιο πάνω. Για ακόμα εντονότερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε καφέ-μπεζ αυγά.




Πράσινο:

Για πράσινα αυγά χρησιμοποιήστε φύλλα από σπανάκι βρασμένα, ιαπωνικό τσάι matcha ή συνδυάστε το κίτρινο παρακάτω με το μπλε. Ο χρόνος πάλι είναι 3-8 ώρες.




Κίτρινο, Πορτοκαλί και Χρυσό:


Για κίτρινα αυγά περνάμε κυρίως στα μπαχαρικά όπως είναι ο κουρκουμάς αλλά και οι φλούδες του κίτρινου κρεμμυδιού έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Για πιο έντονα όπως πορτοκαλί ή χρυσαφί χρησιμοποιήστε σκόνη τσίλι, πάπρικα, κρόκο Κοζάνης (δεν ενδείκνυται όμως λόγο τιμής γιατί είναι ακριβός εκτός κι αν δεν σας απασχολεί το οικονομικό θέμα), χαμομήλι και πράσινο τσάι. Ο χρόνος κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 8 ώρες για κάποια (πχ. κουρκουμάς) οπότε προσοχή ανάλογα την επιθυμητή απόχρωση.




Μωβ:

Για μωβ αυγά δίνει υπέροχο αποτέλεσμα το κόκκινο κρασί αλλά προσοχή γιατί όσο περισσότερη ώρα μένουν μέσα τα αυγά μαυρίζουν, η σαγκρία και ο συνδυασμός πετάλων Βιολέτας και Φούξια (γνωστή και ως Σκουλαρικιά). Ο χρόνος κυμαίνεται μεταξύ 3-8 ωρών ανάλογα την απόχρωση που θέλετε να πετύχετε.




Τριαντάφυλλα:

Ένα ακόμα φυτό που μας δίνει ποικιλία αποχρώσεων είναι τα τριαντάφυλλα! Αν έχετε στην αυλή σας (ή έστω στην αυλή του γείτονα) μπορείτε να τα δοκιμάσετε και αυτά! Πάλι υπολογίστε 3-8 ώρες.



----



🐣Σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!🐣



----



Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτό το άρθρο! Θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε τα σχόλια σας και να συζητήσουμε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βλέπετε τα τελευταία νέα μας.


Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή σας!



----



Υ.Γ: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, Επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!



Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2021

0 Σχόλια