Ταξιδεύοντας: Αγία Λαύρα- Καλάβρυτα-Μέγα Σπήλαιο!

Γεια σας,

είμαι η Γεωργία και στο άρθρο αυτό θα δείτε την δεύτερη εκδρομή που πήγαμε τον Μάρτιο. Την 25η Μαρτίου, σημαντική ελληνική γιορτή ταξίδεψα στην Αγία Λαύρα, τα Καλάβρυτα και το Μέγα Σπήλαιο.

Ταξιδεύοντας, Αγία Λαύρα.
Αγία Λάυρα

Στην Αγία Λαύρα, είχε εορταστικά δρώμενα, για την αρχή της ελληνικής επανάστασης το 1821, αφού ήταν σημαντικό μέρος εκείνη την εποχή. Ακούσαμε αποσπάσματα απο διάφορα ιστορικά γεγονότα, είδαμε άντρες με παραδοσιακές στολές και σε άλογα, ενώ έγινε λειτουργία στο ναό, παρέλαση και παραδοσιακοί χοροί.

Δεν το βρήκαμε αρκετά ενδιαφέρον όλο αυτό, γιατί με τον κόσμο που είχε δεν μπορούσες να απολαύσεις την γιορτή και να ακούσεις με προσοχή τα αποσπάσματα και να μάθεις κάτι απο αυτά.  Ίσως χωρίς τον κόσμο και την κίνηση να είναι καλύτερο αυτό το μέρος και με ησυχία να δείτε και την περιοχή γύρω απο το μοναστήρι. Δεν το προτείνουμε και για μερικούς λόγους ακόμα, που δεν θα ήταν ταιριαστό να γραφτούν σε ένα άρθρο! 

Ταξιδεύοντας: Μνημείο Πεσόντων 1943, Καλάβρυτα
Μνημείο Πεσόντων 1943, Καλάβρυτα

Η δεύτερη στάση της εκδρομής μας έγινε στο Μνημείο των Πεσόντων του 1943, στα Καλάβρυτα. Μια τοποθεσία που μόλις το επισκεφτείς αρχίζεις να καταλαβαίνεις το πόνο και την καταστροφή που πέρασε αυτό το μέρος. Επίσης, σίγουρα μετά απο κει σαν προτείνουμε να επισκεφτείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, για να μάθετε ακριβώς πως περνούσαν την καθημερινότητα τους οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και το πιο δυσάρεστο κομμάτι της ιστορίας τους. (Δεν θα σας γράψουμε πολλά για αυτά τα δυο μέρη στο άρθρο αυτό, γιατί σύντομα θα σας μιλήσουμε αναλυτικά σε άλλο. )

Ταξιδεύοντας στα Καλάβρυτα
Καλάβρυτα

 Αφού τελειώσουμε με τα ιστορικά σημεία των Καλαβρύτων, είναι ωραίο να περπατήσουμε στο πεζόδρομο με τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και είδη δώρων. Επίσης, υπάρχουν και καταστήματα με αξεσουάρ και ρούχα για σκι, αφού κοντά στην περιοχή βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο. Φυσικά, μπορείτε να δείτε και τον σταθμό που βρίσκεται ο οδοντωτός. (Σε επόμενη εκδρομή θα ταξιδέψουμε μαζί του για να δούμε την διαδρομή που κάνει!) . Μετά τη βόλτα μας, καθόμαστε για φαγητό, με πολλές επιλογές σε ψητά, σουβλάκια και πρόχειρο/ γρήγορο φαγητό και γλυκά. Ενώ, έχουμε πάρει και τα παραδοσιακά, χειροποίητα ζυμαρικά της Πελοποννήσου, τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι τα καλύτερα.

Ταξιδεύοντας: Μέγα Σπήλαιο
Μέγα Σπήλαιο

Τέλος, στην διαδρομή για την επιστροφή μας, συναντάμε πάνω στο βουνό το Μέγα Σπήλαιο. Ένα απίστευτο μέρος για την πίστη, που μοιάζει με θαύμα, για το σημείο που είναι χτισμένο. Είναι ένα μοναστήρι πάνω στο βράχο και όταν μπεις μέσα βλέπεις σε διάφορα σημεία οτι μοιάζει με σπηλιά. Είναι η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα, απο το 362 μ. Χ. Αφού πέρασε αρκετές πυρκαγιές κάθε φορά σωζόταν μεγάλο μέρος και το επανέφεραν πάντα, ενώ το 1821 βοήθησε αρκετά στην επανάσταση και έδειξε μεγάλη αντίσταση στους Τούρκους  Κατακτητές. Τέλος, το 1943 ναζιστικά στρατεύματα λεηλάτησαν τη μονή και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους που βρήκαν εκεί και μετά τον πόλεμο την επανέφεραν στην μορφή που έχει μέχρι σήμερα.. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο και να δείτε μοναδικά κομμάτια της ιστορίας του μοναστηριού, ενώ μια βόλτα στον εξωτερικό χώρο θα σας κάνει να νιώσετε οτι πετάτε, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα και να απολαύσετε τη μοναδική θέα.

 

  Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!


Copyrights: Georgia Tzortzatou, Art & Stardust

0 Σχόλια