Photography Tips: 2 Tips Φωτογραφίας που θα σας λύσουν τα χέρια

Γεια σας και πάλι!!


Κατερίνα εδώ και σήμερα σας έχω ένα άρθρο με 2 από τα άπειρα τιπς που χρησιμοποιώ στις φωτογραφίες μου τα οποία θα σας δείχνω ανά καιρούς! Σήμερα λοιπόν στο πρώτο μέρος θα δούμε 2 τιπς για το πώς να στήσουμε εύκολα ένα setting φωτογραφίας και να το φέρουμε στα μέτρα μας, ακόμα και αν οι συνθήκες δεν ευνοούν. 





----



Tip 1 - Βροχή:

Ένα θέμα που μας παιδεύει αρκετά σαν φωτογράφους είναι η βροχή. Ή έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις άρα δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για την συγκεκριμένη φωτογραφία, έρχεται με μορφή καταιγίδας και πέφτει το ρεύμα και διάφορα άλλα τέτοια ατυχή γεγονότα άρα δύσκολα ελέγχεις σωστά τον φωτισμό, ή το μετεωρολογικό πέφτει έξω και βρέχει άλλη μέρα ή δεν βρέχει καθόλου την περίοδο που θες να βρέξει και η πελάτισσα νύφη θέλει ΝΤΕ και καλά να υπάρχει βροχή στις γαμήλιες φωτογραφίες της! Κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε και με το συγκεκριμένο θέμα – δηλαδή του εξωτερικού στησίματος – αλλά σήμερα θα δούμε το εσωτερικό στήσιμο το οποίο είναι και το πιο δύσκολο. Φανταστείτε λοιπόν ότι θέλετε να τραβήξετε μια φωτογραφία σε εσωτερικό χώρο (στούντιο και μη) που να έχει βροχερό στήσιμο (παράθυρο, ομπρέλα, κλπ) αλλά, προφανώς, δεν βρέχει όπως προείπα. Ας δούμε πώς μπορείτε να βγάλετε αυτή τη φωτογραφία ακόμα και καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, φωτογραφία σε βροχερό παράθυρο.


From Unsplash.com


Για ένα τέτοιο στήσιμο χρειάζεστε:


Τζάμι

Το βασικό σας φόντο είναι είτε ένα παράθυρο είτε ένα κομμάτι τζάμι.


(Προαιρετικά) Διάφανο μουσαμά ματ

Αν θέλετε να μειώσετε το φως, καθώς στην βροχή υπάρχει συννεφιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διάφανο, ματ μουσαμά ο οποίος θα θαμπώσει ακόμα περισσότερο το φόντο και κατά συνέπεια θα μειώσει την ποσότητα φωτός. Θα λειτουργήσει και ως διαχυντής. Είναι σημαντικό να τοποθετηθεί πίσω από το τζάμι και όχι μεταξύ του τζαμιού και του κύριου θέματος. Αν υπάρχει ήδη συννεφιά, παραλείψτε τον μουσαμά.


Βραστό νερό

Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα ή βραστήρα και ρίξτε το σε μια μεγάλη σουπιέρα. Τοποθετήστε την σουπιέρα πίσω από το τζάμι, ακριβώς στο κάτω μέρος, ώστε οι υδρατμοί που απελευθερώνονται να θαμπώσουν φυσικά το τζάμι.


(Προαιρετικά) Ψεκαστικό νερού

Αν θέλετε να κάνετε το τζάμι να μοιάζει σαν να στάζει ή να δημιουργήσετε μεγαλύτερες σταγόνες, αφού τοποθετήσετε την σουπιέρα με το βραστό νερό πίσω από το τζάμι, μπορείτε να το ψεκάσετε και με ένα ψεκαστικό νερού (θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) ώστε να του δώσει ακριβώς αυτό το εφέ. Προσοχή να ψεκάσετε την εξωτερική μεριά όπου βρίσκεται και η σουπιέρα. Μην ξεχνάμε ότι βρέχει έξω από το σπίτι. 😂


Βάση

Φυσικά χρειάζεστε μια βάση. Είτε αυτό λέγεται περβάζι, πεζούλι ή ακόμα και ράφι ή τραπέζι.


Το κυρίως θέμα

Και φυσικά το σημαντικότερο κομμάτι το οποίο θα ξετυλίξει την ιστορία που θέλετε να δώσετε στην φωτογραφία σας είναι το κυρίως θέμα, είτε αυτό λέγεται βάζο με λουλούδια, ποτήρι με κρασί, κούπα με τσάι, βιβλίο, αρκουδάκι, κεριά, ή οτιδήποτε άλλο σας έρχεται στο μυαλό. 




Tip 2 - Bokeh:

Το bokeh είναι μία τεχνική όπου στο φόντο μίας φωτογραφίας υπάρχουν κάποια φωτάκια θαμπά. Το συναντάμε πολύ τα Χριστούγεννα αλλά και σε εξωτερικές φωτογραφίσεις όπου υπάρχουν φώτα. Πολλοί δυσκολεύονται να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο εφέ αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ απλό. Το μυστικό είναι η απόσταση του κυρίως θέματος από το φόντο. Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, πιο έντονο θάμπωμα άρα κατά συνέπεια πιο έντονο bokeh. Αυτό όμως απαιτεί χαμηλό f (aperture) ώστε η εστίαση του φακού να εστιάσει έντονα στο κυρίως θέμα και να θαμπώσει τελείως το φόντο. Σε περίπτωση κινητού όμως και όχι dslr κάμερας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν πατήσετε με το δάχτυλο σας πάνω στο κυρίως θέμα παρατεταμένα ώστε να κλειδώσει η εστίαση και η φωτεινότητα. Αρκεί και πάλι να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του κύριου θέματος και του φόντου. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε και την φωτεινότητα σέρνοντας το δάχτυλο προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην μεριά όπου υπάρχουν τα δύο βελάκια.


Ας δούμε λοιπόν τώρα πώς μπορούμε να στήσουμε ένα Χριστουγεννιάτικο setting με εφέ bokeh στο βάθος.


From Unsplash.com

Για ένα τέτοιο στήσιμο θα χρειαστείτε:


Φόντο με λαμπάκια

Το φόντο σας μπορεί να είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρo, ένα παράθυρο με λαμπάκια ή λαμπάκια γενικότερα. Φροντίστε η απόσταση από το κυρίως θέμα να είναι μεγαλύτερη του 1 μέτρου (όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο).


Βάση

Η βάση όπου θα βρίσκεται το κυρίως θέμα μπορεί να είναι ένα τραπέζι, το πάτωμα, ένα κρεβάτι ή οτιδήποτε άλλο θέλετε. Αν θέλετε να παίξετε με την αίσθηση του βάθους προτιμήστε κάτι σχετικά μακρύ ώστε να φέρετε το κυρίως θέμα κοντά στον φακό αλλά να θαμπώσουν και τα γύρω διακοσμητικά. Να υπάρχουν δηλαδή 3 επίπεδα εστίασης. Αυτό θα κάνει την φωτογραφία σας και λίγο πιο παιχνιδιάρικη και ενδιαφέρουσα καθώς θα υπάρχουν πολλά στοιχεία για να "εξερευνήσει" το μάτι.


Κυρίως θέμα

Για ακόμα μια φορά, το πιο σημαντικό είναι το κυρίως θέμα. Χωρίς ένα ενδιαφέρον κυρίως θέμα που θα κάνει την φωτογραφία σας να "μιλήσει", το bokeh εφέ είναι παντελώς αδιάφορο. Ο ρόλος των διαφόρων εφέ είναι ο εμπλουτισμός της φωτογραφίας σας και όχι η εξάρτηση της από αυτό. Ένα ενδιαφέρον κυρίως θέμα μπορεί να σταθεί κάλλιστα και σε ένα άδειο, μονόχρωμο φόντο.



----



Αυτά λοιπόν για σήμερα! Το Photography Tips θα επιστρέψει με ποικιλία θεμάτων, από τεχνικές στησίματος και φωτισμού μέχρι επεξεργασία φωτογραφίας. Αν έχετε κάποια απορία και θέλετε να μάθετε κάποια συγκεκριμένη τεχνική, μπορείτε να την γράψετε κάτω στα σχόλια ή στο σχετικό ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα τα προσθέσω στα επόμενα άρθρα.



----



Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2022

0 Σχόλια