5 Hacks Ραπτικής Που Θα Διευκολύνουν Την Ζωή Σας

Γεια σας και πάλι!!


Κατερίνα εδώ και σήμερα θα σας δείξω 5 life hacks ραπτικής που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου και θα κάνουν την ζωή σας λίγο πιο εύκολη!




----


Hack 1 - Διάφανο Βερνίκι Νυχιών


Σίγουρα, είτε είστε γυναίκα είτε άντρας ξέρετε τα διάφανα βερνίκια/βάσεις/top coat νυχιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εκτός από χρήσιμα για το μανικιούρ, μπορούν να γίνουν χρήσιμα και στην ραπτική.



Αν έχετε κάποιο ύφασμα όπως οργάντζα, οργαντίνα, μουσελίνα, δαντέλα και άλλα διάφανα υφάσματα που ξεφτίζουν και δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να κάψετε γύρω γύρω όλες τις πλευρές του υφάσματος, μπορείτε να αποτρέψετε τα ξέφτια αν τα περάσετε με μια στρώση διάφανο βερνίκι. Δεν αποτελεί μόνιμο αποτέλεσμα αν το ύφασμα προορίζεται για ρούχο όπου πλένεται συχνά αλλά αποτελεί ιδανική και γρήγορη λύση αν φτιάχνεται χειροτεχνίες, συσκευασίες όπως πουγκιά οργάντζας κλπ.






Hack 2 - Βελόνα για Χάντρες


Το συγκεκριμένο αποτελεί και προϊόν αλλά και hack και θα δείτε παρακάτω τον λόγο. Πολλοί ίσως να μην γνωρίζετε τις συγκεκριμένες βελόνες. Είναι βελόνες για χάντρες οι οποίες φέρουν ένα μεγάλο "μάτι" στο κέντρο τους για να περνάει η κλωστή. 



Είναι αρκετά μακριές σε αντίθεση με τις απλές μικρές βελόνες ραπτικής. Είναι πάρα πολύ εύκαμπτες καθώς είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο αντί για σίδηρο όπως οι κλασικές βελόνες, γι αυτό το λόγο δεν σκουριάζουν ποτέ. Επίσης δεν είναι τόσο αιχμηρές όσο οι κοινές βελόνες και οι άκρες τους είναι στρογγυλεμένες και επίπεδες αντί για μυτερές. Είναι απίστευτα οικονομικές και συνήθως υπάρχουν πολλές στο κάθε πακέτο (5 με 6).



Και σε αυτό το σημείο λοιπόν έρχεται το hack όπως προείπα. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν ράβεται ρούχο πάνω σε κούκλα μανεκέν, δεν είναι εύκολο να διπλώσετε ή να σπρώξετε το ύφασμα ώστε να ράψετε άνετα. Επειδή λοιπόν αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, τότε θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ, μπορείτε να λυγίσετε τις βελόνες για χάντρες ώστε να γίνουν κοίλες αντί για ευθεία. Προσοχή όμως να μην λυγίσετε έντονες γωνίες καθώς αυτές οι εύκαμπτες βελόνες αλουμινίου σπάνε εύκολα σε τέτοια περίπτωση.





Hack 3 - Παραμάνες

Αχ αυτές οι καρφίτσες! Πόσες και πόσες φορές έχουμε ΌΛΟΙ τρυπηθεί με αυτές, είτε ως ράφτες είτε ως μοντέλα. Σας έχει τύχει να προβάρετε ένα υπέροχο ρούχο στον εαυτό σας είτε σε φίλο ή πελάτη σας και να χρειάζεται κάποια μικρομαζέματα αλλά να μην μπορείτε να τα καρφιτσώσετε όπως στην κούκλα μανεκέν καθώς θα πρέπει μετά να το βγάλετε; Εδώ λοιπόν ο καλύτερος σας φίλος είναι οι παραμάνες! Κλείνουν και δεν πάνε πουθενά όσο κι αν κουνηθεί ή τραβηχτεί το ύφασμα. Τις χρησιμοποιούν τόσο οι ράφτες νυφικών όσο και οι μεγάλοι οίκοι μόδας στην πασαρέλα σε περίπτωση που το ρούχο δεν προσαρμόζεται σωστά στο μοντέλο. 


Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε ποικίλα μεγέθη και χρώματα αν και το χρώμα δεν μας ενδιαφέρει τόσο όσο το μέγεθος της παραμάνας. Οι μικρότερες είναι ιδανικές για τα λεπτά, ντελικάτα υφάσματα καθώς δεν ανοίγουν τρύπες ενώ οι μεγαλύτερες είναι ιδανικές για τα χοντρά υφάσματα και τα πλεκτά. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στο πλέξιμο για να ασφαλίσετε την πλέξη όταν προσθέτετε νήμα.




Hack 4 - Περαστράκι

Σίγουρα έχετε δει το συγκεκριμένο αντικείμενο στα ραπτικά της γιαγιάς σας ή της μαμάς σας αλλά δεν είχατε ιδέα τι είναι όπως και εγώ για πολλά χρόνια άλλωστε. Είναι ένα περαστράκι κλωστής! Το γνώρισα καλύτερα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ ραπτομηχανή καθώς έγινε το δεξί μου χέρι.



Τα βρίσκετε στο εμπόριο, είτε πλαστικά είτε μεταλλικά, συνήθως πακέτο μαζί με βελόνες αλλά υπάρχει και ξεχωριστό. Η μία άκρη του έχει ένα λεπτό και εύκαμπτο συρματάκι το οποίο περνάει μέσα από το μάτι της βελόνας και μετά ξαναανοίγει. Τότε μπορείτε να περάσετε την κλωστή μέσα από το "βέλος" του και να την τραβήξετε μέσα από το μάτι της βελόνας χωρίς να ξεστραβώνεστε ούτε να γλύφετε συνέχεια την κλωστή! 😂




Hack 5 - Διάφανη Κλωστή


Κι όμως, δεν βλέπετε κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχει στο εμπόριο διάφανη κλωστή νάιλον η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πετονιά ψαρέματος. Η πετονιά μπορεί να κάνει για την κατασκευή κοσμημάτων αλλά όχι για την ραπτική. Για την ραπτική, ειδικά αν ράβεται χάντρες και διάφανα υφάσματα, αυτή η μαλακή και διάφανη κλωστή θα σας λύσει τα χέρια.


Είναι πολύ πιο λεπτή, και κατά συνέπεια, μαλακή και εύκαμπτη σε σύγκριση με την πετονιά παρότι και οι δύο κατασκευάζονται από νάιλον, σε αντίθεση με την ελαστική πετονιά κοσμημάτων η οποία κατασκευάζεται από σιλικόνη.



Είναι ιδανική για ράψιμο καθώς θυμίζει κατά πολύ την κλασσική κλωστή με την διαφορά ότι είναι διαφανής, άρα σε διάφανα υφάσματα όπως οργάντζα, τούλι κλπ γίνεται κυριολεκτικά αόρατη.



Είναι η τέλεια επιλογή και για χάντρες, ειδικά αν είναι διάφανες ακρυλικές ή γυάλινες για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ότι είναι αόρατη.



-----




Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2022

0 Σχόλια