4 Ιδέες Ανακύκλωσης Για Καθαρό Πλανήτη (Upcycling)

Γεια σας!


Είμαι η Κατερίνα και όπως ξέρετε, κατά καιρούς, μου αρέσει να γράφω άρθρα που περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά. Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω κάποιες ιδέες για το πώς να χρησιμοποιείτε μερικά ανακυκλώσιμα υλικά είτε στην καθημερινή ζωή σας είτε σε χειροτεχνίες/κατασκευές για έναν πιο καθαρό πλανήτη.




-----


ΓΥΆΛΙΝΟ ΜΠΟΥΚΆΛΙ


Σίγουρα έχεις δει στην αγορά τα γυάλινα μπουκάλια λαδιού της Elvive. Υπάρχουν και πλαστικά από άλλες εταιρείες αλλά συγκεκριμένα θα σου πω για το γυάλινο αυτής της εταιρείας. Είναι γεγονός ότι δεν σου πάει η καρδιά να το πετάξεις (στον κάδο ανακύκλωσης) και καλά κάνεις αφού είναι ένα υπέροχο μπουκάλι που ίσα ίσα κιόλας ευνοεί την επαναχρησιμοποίηση του λόγω του γυαλιού. 


Καθαρισμός:

Πλύνε το καλά εσωτερικά και αν θες αφαίρεσε τα εξωτερικά αυτοκόλλητα με λίγο οινόπνευμα και άστο να στεγνώσει μέσα έξω.


Χρήση:

Αρχικά, μπορείς να προσθέσεις μέσα το αγαπημένο σου έλαιο ή scrub. Εάν όμως χρησιμοποιείς ενυδατικές μάσκες προσώπου (για παράδειγμα την μάσκα της Garnier με Ρόδι που λατρεύουμε. Θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες εδώ), οι οποίες ως επί το πλείστον περιέχουν μεγάλη ποσότητα ορού που είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε μία μόνο φορά, μπορείς να αποθηκεύσεις τον περισσευούμενο ορό στο γυάλινο μπουκάλι και όποτε θες να χρησιμοποιείς την επιθυμητή ποσότητα.




ΠΛΑΣΤΙΚΆ ΔΟΧΕΊΑ ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗΣ ΦΡΟΎΤΩΝ


Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει αυτά τα πλαστικά δοχεία φρούτων στο σούπερ μάρκετ τα οποία βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, είτε μεγάλα (πχ. βερίκοκα) είτε πιο μικρά (πχ. φρούτα του δάσους). Τα συγκεκριμένα πάντα έχουν καπάκι το οποίο έχει τρύπες στα πλαϊνά του. Αν έχεις αγάπη για τα φυτά, μην τα πετάξεις!


Καθαρισμός:

Ένα απλό σαπούνισμα είναι αρκετό.


Χρήση:

Αυτά τα κουτιά είναι ιδανικά για καλλιέργεια σπόρων ως μικρά "θερμοκήπια". Φρόντισε το καπάκι να είναι στην πάνω πλευρά ώστε να αερίζεται το φυτό. Πάρε ένα μυτερό κατσαβίδι και ζέστανε την μύτη του με ένα κερί. Μόλις ζεσταθεί, κάνε 3-4 τρύπες στον πάτο για να φεύγει το περίσσιο νερό. Στην συνέχεια πρόσθεσε χώμα και φυσικά τους σπόρους που θες να φυτέψεις. Πότισε το χώμα και κλείσε το καπάκι. Πότιζε με ένα ψεκαστικό κάθε πρωί μέχρι το φύτρο να φτάσει τα 3 εκατοστά. Έπειτα, άσε ανοιχτό το καπάκι και πότιζε ποσότητα 2 καπάκια μπουκαλιού ανά 2 μέρες. Μόλις οι ρίζες αρχίσουν να απλώνονται και να πληθαίνουν, είναι ώρα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.




ΠΛΑΣΤΙΚΉ ΣΥΣΚΕΥΑΣΊΑ


Το ήξερες ότι ακόμα και η πλαστική συσκευασία από διάφορα αντικείμενα του εμπορίου μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και μάλιστα σε χειροποίητα; Τώρα το ξέρεις! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά και το χρησιμοποιώ πολύ συχνά λόγω της ανθεκτικότητας του.


Καθαρισμός:

Ένα απλό σαπούνισμα αρκεί.


Χρήση:

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορες χειροτεχνίες από κοσμήματα μέχρι μινιατούρες και διοράματα. Πάρε την συσκευασία, σχεδίασε ότι θες με ένα χαρακτικό εργαλείο ή, εάν δεν έχεις, με έναν διαβήτη, και στην συνέχεια κόψε το σχέδιο με ένα ψαλίδι, προσεκτικά να μην τρυπηθείς γιατί οι μύτες του πλαστικού μπορούν να κάνουν ζημιά. Από εδώ και πέρα έχεις δύο ή και περισσότερες εναλλακτικές ιδέες:

  1. Ζωγράφισε το πλαστικό με βερνίκι νυχιών.
  2. Ζωγράφισε το με ειδικά χρώματα για πλαστικό ή γυαλί (μεγαλύτερη διάρκεια χρώματος καθώς το βερνίκι κιτρινίζει με τον καιρό).
  3. Αφού το ζωγραφίσεις, πέρασε το με ρητίνη UV (UV resin) και ψήσε την ρητίνη με λάμπα UV νυχιών.
  4. Αντί για ρητίνη UV μπορείς να χρησιμοποιήσεις βερνίκι νυχιών διάφανο (ιδανικά gel και ψήστο με την λάμπα UV ή εάν δεν έχεις, άστο 1 λεπτό στον ήλιο απευθείας).
  5. Μπορείς να το αφήσεις διάφανο με απλά σχέδια τύπου φτερά (όπως η φωτό παραπάνω), να το περάσεις με ολογραφική σκόνη και μετά να το περάσεις με ρητίνη ή βερνίκι νυχιών.
Μπορείς επίσης να φτιάξεις λιμνούλες, καταρράκτες και ποτάμια για διοράματα είτε σε συνδυασμό με ρητίνη UV, με θερμόκολλα (ιδανικά με πλήρη διαφάνεια αλλιώς θαμπώνει) είτε με ξυλόκολλα που γίνεται διάφανη (ο συνήθης και οικονομικότερος τρόπος που το χρησιμοποιώ και εγώ).





ΗΜΙΔΙΆΦΑΝΑ ΧΑΡΤΙΆ

Ίσως να έχεις παρατηρήσει αυτά τα ημιδιάφανα χαρτιά ανάμεσα σε φέτες τυριού για τοστ. Οπτικά μοιάζουν με πλαστικό αλλά αν τα σκίσεις θα δεις πως είναι χαρτί. Αυτά τα υπέροχα λοιπόν χαρτάκια τα οποία είναι και ανθεκτικά λόγω της πλαστικοποίησης τους, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην ζωγραφική αλλά και σε διοράματα.


Καθαρισμός:

Δεν χρειάζονται καθαρισμό.


Χρήση:

Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην ζωγραφική ως ριζόχαρτα για την τεχνική της ξεπατικωτούρας αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε διοράματα όπως για παράδειγμα σε παλιές λάμπες δρόμου (αν προσθέσεις λαμπάκι στην λάμπα κάνουν καταπληκτική διάχυση), σαν ριζόχαρτο σε πόρτες και παράθυρα Ασιατικού τύπου (shoji), και για οτιδήποτε άλλο φανταστείς!


----


Καλή δημιουργία και ανακύκλωση λοιπόν!


----



Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2023

0 Σχόλια