Ανακαίνιση ή Ανανέωση Χώρου: 3 Ιδέες για...οικονομικές αλλαγές!

Γεια σας!


Είμαι η Κατερίνα και για σήμερα σας ετοίμασα ένα αλλιώτικο άρθρο! Η Άνοιξη είναι συνήθως η εποχή που ο κόσμος επιλέγει να κάνει κάποιες αλλαγές στο σπίτι του, αφού φτιάχνει επιτέλους ο καιρός (με το πάσο του... αλλά φτιάχνει 😂). Μπορεί όμως αυτό να γίνει χωρίς να...αδειάσει το πορτοφόλι μας και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε τις μέγιστες δυνατές αλλαγές (είτε πρόκειται για ολική ή μερική ανακαίνιση είτε απλά για αλλαγή διακόσμησης και στυλ) με το επιθυμητό αποτέλεσμα;



Κι όμως γίνεται! Όπως λέει και το ρητό "Κάλλιο αργά παρά ποτέ". Ακόμα και με μία αλλαγή την φορά, μπορείς να αποκτήσεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα όπως αν έκανες όλες τις αλλαγές μαζί. Ας δούμε λοιπόν μερικές οικονομικές ιδέες για να αλλάξεις τον χώρο σου!


----


Modern Panels:


Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να αλλάξεις το στυλ της διακόσμησης σου 180° είναι τα πολυαγαπημένα πάνελς (panels)! Τα πάνελς είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συναντάμε στα μοντέρνα σπίτια τα τελευταία χρόνια. Είναι ξύλινοι ράβδοι, συνήθως τοποθετημένοι κάθετα. Ανάλογα με το πώς θα τα συνδυάσεις, μπορείς να δώσεις ένα διαφορετικό στυλ στο σπίτι σου, άσχετα από το μέγεθος και του σπιτιού αλλά φυσικά και του ίδιου του πάνελ. 

Μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε τοίχο ως διακοσμητικό ή μπορεί να λειτουργήσει ως διαχωριστικό/πάσο και να ξεχωρίσει δύο χώρους χωρίς να μειώνει την ποσότητα φωτισμού που εισέρχεται στο κάθε δωμάτιο καθώς είναι πολύ σημαντικός αν το σπίτι δεν έχει πολλά παράθυρα (ή καθόλου σε κάποια πλευρά). Μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί και σε ντουλάπες και πόρτες για μια πιο boho/tropical εμφάνιση. Και εννοείται πως δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά στον τοίχο αλλά και στο ταβάνι!

Είναι αρκετά οικονομικά και μπορείς είτε να τα αγοράσεις ως μονοκόμματο κομμάτι είτε το κάθε ξύλο ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους είναι αρκετά απλή καθώς το μόνο που απαιτούν είναι βίδωμα στον τοίχο ή όπου αλλού επιλέξεις να τα τοποθετήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να το κάνεις και μόνος σου (DIY) και να εξοικονομήσεις ακόμα περισσότερα χρήματα.

Μπορείς είτε να κρατήσεις το φυσικό χρώμα του ξύλου για πιο Contemporary Modern ή Boho στυλ είτε να το βάψεις με την ίδια απόχρωση όπως ο τοίχος στον οποίο θα τοποθετηθεί για μια πιο Rustic εμφάνιση. Μπορείς όμως να πας και ένα βήμα παραπέρα και το ίδιο το πάνελ να δώσει χρώμα στο σπίτι σου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι πολύ απλό! Δώσε στο πάνελ μία έντονη απόχρωση που θα το κάνει να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο χώρο και να κεντρίζει το μάτι. Μαύρο, χρυσό, ασημί ή ακόμα και έντονο μπλε, κόκκινο ή πράσινο. Άσε την φαντασία σου να δουλέψει.



Nature's Best:


Όπως λέει και το όνομα, τα καλύτερα της φύσης! Αν λατρεύεις την φύση και το Boho και Rustic στυλ, μια υπέροχη λύση είναι τα λεγόμενα Raw υλικά. Συγκεκριμένα μιλάμε για φυσικό μασίφ, ακατέργαστο ξύλο, θαλασσόξυλο, πέτρα, τσιμέντο και φυσικά...φυτά!

Μία νέα τάση της μόδας φέρνει το ακατέργαστο ξύλο (κορμό) στο σπίτι μας είτε ως απλά ράφια είτε ως πάγκο κουζίνας και μπάνιου αλλά και γραφείου. Το ξύλο κόβεται στις επιθυμητές διαστάσεις, διατηρείται η μία φυσική/ανάγλυφη άκρη, και έπειτα λουστράρεται ώστε να αποκτήσει μια όμορφη γυαλάδα και να αναδειχθεί το έντονο χρώμα του ξύλου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ξύλο δεν βάφεται χρωματιστό ώστε να δίνει μια πιο Raw αισθητική στον χώρο.

Στην περίπτωση του θαλασσόξυλου, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δημιουργικά και οικονομικά καθώς μπορεί να βαφτεί στην απόχρωση που ταιριάζει στον χώρο αλλά είναι και ένα υλικό που μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλία. Είναι λοιπόν άλλο ένα υλικό το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς οι ίδιοι χωρίς την απαίτηση κάποιου μάστορα στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαχωριστικό/πάσο, ως βάση επίπλου, ακόμα και ως απλό διακοσμητικό ή έπιπλο για τους τετράποδους φίλους μας (ιδιαίτερα γάτες).

Αν ψάχνετε κάτι να κάνει τον χώρο σας πιο ζεστό και να μαγνητίζει όλα τα βλέμματα, αυτό είναι η πέτρα. Είναι πιο ακριβό στοιχείο από τα παραπάνω αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις! Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 εναλλακτικές. Η πρώτη και πιο ευδιάκριτα εντυπωσιακή είναι οι μεγάλες μονοκόμματες πλάκες πέτρας. Αν είστε λίγο πιο ευκατάστατος μπορείτε να τοποθετήσετε φυσική πέτρα η οποία είναι και η ακριβότερη.

Επειδή όμως όπως λέει και η Σία "We love cheap thrills", δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε φυσική πέτρα για να έχετε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Αν πιάνει το χέρι σας ή αν βρείτε έναν εξειδικευμένο τεχνίτη, μπορείτε να φτιάξετε ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό με γύψο ή τσιμέντο και βαφή για το εφέ πέτρας. Έτσι θα εξοικονομήσετε το 50%, ή και περισσότερο, των διαθέσιμων χρημάτων σας και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ολόιδιο.

Θα ρωτήστε, "Υπάρχει ακόμα οικονομικότερη λύση για το ίδιο αποτέλεσμα;". Κι όμως υπάρχει, όσο "κουλό" κι αν ακούγεται! Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πάνελς PVC με εφέ πέτρας τα οποία προορίζονται για χρήση ως φόντο σε μεγάλα ενυδρεία. Ναι, είναι πιο μαλακά σε σχέση με τις άλλες δυο εναλλακτικές αλλά στο μάτι φαίνεται ολόιδιο και φυσικά κοστίζει όσο το 1/3 από τα άλλα! Και φυσικά η τοποθέτηση είναι το λιγότερο αστεία καθώς δεν χρειάζεται ούτε τεχνίτη ούτε μάστορα γενικότερα.

Και καθώς μιλάμε για πέτρα, ας αναφέρουμε λίγο και την επένδυση πέτρας. Αν κάνετε μια μικρή έρευνα θα εκπλαγείτε μόλις συνειδητοποιήσετε ότι τα πλακάκια πέτρας είναι πιο οικονομικά ανά τετραγωνικό σε σχέση με τα κλασικά πλακάκια. Αν λοιπόν θέλετε εφέ πέτρας στον χώρο σας χωρίς...πολλά πολλά, τα συγκεκριμένα πλακάκια είναι η ιδανική λύση!

Και τώρα ας περάσουμε στην κατηγορία τσιμέντο. Το τσιμέντο είναι ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα που απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από τα υπόλοιπα. Είναι γνωστό ότι αν δεν προσέξουμε μπορεί να γίνει βλαβερό για την υγεία μας (ειδικά αν έχει μεγάλο όγκο όπως μια κολόνα, ένα έπιπλο ή ακόμα και ολόκληρος τοίχος) αφού με τον καιρό απελευθερώνει την γνωστή τσιμεντόσκονη. Όπως προανέφερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλήθος κατασκευών αλλά συνιστάται είτε να βαφτεί με τσιμεντόχρωμα είτε με ειδικό διάφανο βερνίκι για πέτρες, τσιμέντο, κλπ ώστε να κλείσουμ οι πόροι του. Ως εμφάνιση, δίνει ένα πιο άγριο Industrial στυλ.

Και τέλος, τα φυτά! Τα φυτά είναι η πιο εξεζητημένη επιλογή για Boho, Rustic και Japandi στυλ. Ένας φυτότοιχος ή ακόμα και πολλές ξεχωριστές γλάστρες θα δώσουν μια φυσική νότα στον χώρο σας. Και εννοείται πως δεν είναι απαραίτητο να είναι αληθινά καθώς απαιτούν πολύ φροντίδα και γνώση, και δεν είναι όλα τα φυτά ιδανικά για όλους τους χώρους.




Luxury On A Budget:


Οικονομική χλιδή γίνεται; Κι όμως όλα γίνονται πλέον γιατί όλα είναι στο μάτι και όχι στην τσέπη! Αν θέλετε να κάνετε τον χώρο σας να φαίνεται ακριβός χωρίς να είναι, πρέπει να εστιάσετε σε μερικά απλά πράγματα. Πρώτα απ'όλα, χρώματα. Τα χρώματα που σχετίζονται με τα ακριβά σπίτια είναι πολύ συγκεκριμένα. Μαύρο, σκούρες αποχρώσεις πολύ κοντά στο μαύρο (ειδικά πράσινο σκούρο, κόκκινο σκούρο και μπλε σκούρο, καφέ σκούρο), άσπρο/κρεμ και χρυσό.

Δώστε έντονο σκούρο χρώμα σε έναν τοίχο (τον λεγόμενο accent wall). Το σκούρο χρώμα τραβάει το μάτι και δείχνει πλούτο και επαγγελματισμό. Συνδυάστε το με σκούρα έπιπλα και χρυσές λεπτομέρειες ώστε να δώσετε μια νότα πολυτέλειας στον χώρο. Χρυσοί νιπτήρες, χρυσές βρύσες, χρυσά φωτιστικά ή ακόμα και μικρές λεπτομέρειες όπως μεταλλικά στοιχεία σε τοίχους, διαχωριστικά ή έπιπλα.

Το μάρμαρο είναι γνωστό για την αρχοντική του εμφάνιση και πλέον αποτελεί μία από τις πιο μοντέρνες και πολυτελή επιλογές σε είδη υγιεινής όπως πλακάκια και πάγκους μπάνιου και κουζίνας. Επιλέξτε το σε λευκό, μαύρο ή λευκό με μπεζ/χρυσές λεπτομέρειες.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που θα μπορούσατε να προσθέσετε είναι ένα μεγάλο και μοντέρνο έργο τέχνης, το λεγόμενο statement piece. Επιλέξτε έναν πίνακα που να καλύπτει μεγάλο μέρος του τοίχου. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι καμβάς, μπορεί να είναι και πανό. Αρκεί η απεικόνιση να αντιπροσωπεύει το στυλ και τον χώρο σας.

Και τέλος, ολοτοίχιοι καθρέπτες. Οι μεγάλοι καθρέπτες όχι απλά θα βελτιώσουν την αισθητική του χώρου αλλά και θα τον μεγαλώσουν, δίνοντας την ψευδαίσθηση έξτρα βάθους στο δωμάτιο, στο σαλόνι ή ακόμα και στον διάδρομο και στην κουζίνα. "Μα οι καθρέφτες είναι ακριβοί...", θα μου πείτε. Όχι απαραίτητα! Η οικονομικότερη λύση για γιγαντιαίους καθρέφτες είναι οι καθρέφτες από πλέξιγκλας οι οποίοι εκτός από ανθεκτικοί, κοστίζουν και μισή τιμή από τους γυάλινους και βγαίνουν σε ότι διαστάσεις και σχέδια επιθυμείτε.


----


Αυτές ήταν λοιπόν οι προτάσεις μας για την βελτίωση του χώρου σας χωρίς να... παθαίνει εγκεφαλικό η τσέπη σας! Αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές και ιδέες, γράψτε μας από κάτω στα σχόλια ή στα social media. 


----


Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!

 Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!

 

Υ.Γ.: Τα δικαιώματα των κειμένων και κάποιες από τις εικόνες καλύπτονται νομικά! Αν χρειάζεστε κάποιο απόσπασμα από ένα άρθρο, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα προσωπικό μήνυμα!

Copyrights: Katerina Kouki, Art & Stardust 2023

0 Σχόλια