Γεια σας,
είμαι η Γεωργία και σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για το Μνημείο Πεσόντων του 1943 και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Όπως είδατε πριν λίγο καιρό επισκεφτήκαμε την Αγία Λαύρα, τα Καλάβρυτα και το Μέγα Σπήλαιο και μπορείτε να διαβάσετε για αυτά στο άρθρο "Ταξιδεύοντας" . Η αλήθεια είναι οτι θα μπορούσα να σας μιλήσω για αυτό το μουσείο και το μνημείο σε εκείνο το άρθρο, αλλά ήταν τόσο ιδιαίτεροι και μοναδικοί αυτοί οι χώροι που αξίζει να τα αναφέρουμε σε ξεχωριστό άρθρο.
Μνημείο Πεσόντων 1943, Καλάβρυτα |
Αρχικά επισκεφτήκαμε το Μνημείο Πεσόντων του 1943, ένα λόφο λίγο πιο έξω απο τα Καλάβρυτα, στον οποίο έγινε η εκτέλεση των αντρών της περιοχής. Για τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, υπάρχουν μνήματα, ένα μικρό εκκλησάκι και στην κορυφή ένας σταυρός και μια ελληνική σημαία. Ενώ πιο πρόσφατα έχουν φτιάξει ένα πέτρινο όγκο με τα ονόματα των θυμάτων και όσων σώθηκαν, ενώ απο μεγάφωνα ακούγεται και μια περιγραφή των γεγονότων.
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η καθημερινότητα |
Φτάνοντας στο κέντρο των Καλαβρύτων, στο χώρο του μουσείου βλέπουμε, αρχικά, μερικά αντικείμενα απο την καθημερινότητα των κατοίκων την περίοδο πριν τον πόλεμο του 1940 και φτάνουμε στην καταστροφή της περιοχής το 1943, με τον εγκλεισμό των γυναικόπαιδων στο σχολείο και την εκτέλεση των ανδρών στο λόφο λίγο πιο έξω απο τα Καλάβρυτα. Στο κομμάτι αυτό βλέπουμε στο μουσείο αντικείμενα που έχουν σχέση με τον πόλεμο, σημαντικά έγγραφα, τα ονόματα αυτών που έδωσαν την εντολή για την καταστροφή, αλλά και την εκτέλεση της και τέλος σε μια αίθουσα υπάρχει ένας τοίχος με φωτογραφίες των θυμάτων και λίστα με τα ονόματά τους.
Η πόρτα που μένει κλειστή στη μνήμη των πεσόντων
Το άρθρο αυτό το γράφουμε λοιπόν, για την μνήμη αυτών των ανθρώπων. Όποιος επισκεφτεί αυτό το μουσείο και δώσει χρόνο στο να διαβάσει τις λεζάντες, αλλά και να ακούσει τα βίντεο που υπάρχουν σε πολλές αίθουσες σίγουρα θα νιώσει τον πόνο αυτών των ανθρώπων και θα δακρύσει.
Τα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος |
Μέχρι και ο πιο αναίσθητος και σκληρός μπορεί να σπάσει με τόση βία που έζησαν εκείνη την εποχή οι κάτοικοι των Καλαβρύτων. Είναι ένα συγκλονιστικό μέρος και αξίζει να το επισκεφτείτε, αν βρεθείτε στην περιοχή.
Εξωτερικός χώρος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Ελπίζουμε να σας άρεσε και αυτό το άρθρο!
Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας!
Copyrights: Georgia Tzortzatou, Art & Stardust
0 Σχόλια